UNIZO KMO-Barometer: Optimisme over extra tewerkstelling getemperd door te weinig geschikt personeel

 

Optimisme alom in het KMO-landschap. Dat wordt - andermaal - bevestigd door de resultaten van de UNIZO KMO-Barometer voor het eerste kwartaal van 2018. De algemene tevredenheid over de economie staat op het hoogste niveau sinds ruim 10 jaar (derde kwartaal 2017). Daarnaast blijft de tevredenheid over het eigen bedrijf voor het vierde kwartaal op rij stabiel. De KMO-Barometer blijft intussen voor het 12de kwartaal op rij boven de 100 punten.

Economische activiteit

Een gunstige stemming die vooral tot uiting komt in de verwachtingen op vlak van rendabiliteitwerkvolume en de daaruit voorvloeiende (extra) tewerkstelling. Zo verwacht maar liefst 40 % van de KMO's het komende kwartaal 'meer' tot 'veel meer' werk, door een toenemende vraag naar bestaande producten of diensten (60 %). 14 % verwacht extra groei door een wijziging of aanvulling van het aanbod. En 26 % ziet de groei uit de vraag naar een combinatie van het bestaande met het nieuwe aanbod voortvloeien. Het van het tweede kwartaal 2011 geleden dat de KMO's nog optimistisch waren over hun toekomstige orderboekje.

Rendabiliteit

Extra werk betekent ook meer tewerkstelling. 24 % van de KMO's zegt 'meer' tot 'veel meer' personeel te willen aanwerven. Een gelijkaardige score als in het derde kwartaal van 2017 en het hoogste niveau sinds het tweede kwartaal van 2012. Op zich heel goed nieuws, ware het niet dat maar liefst 77 % van de KMO's problemen verwacht bij het vinden van geschikt personeel. Amper 23 % spreekt van 'weinig tot geen problemen'. 18 % voorspelt 'heel grote problemen' bij de zoektocht.

Tewerkstelling

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO: "Onze economie doet het goed en het optimisme daarover is terecht. Helaas blijkt hier andermaal hoezeer het tekort aan geschikt personeel onze economische groei en welvaart dreigt af te remmen. Een probleem dat alsmaar acuter wordt en om doortastende maatregelen vraagt. Onze KMO's nemen hier alvast een groot deel van hun verantwoordelijkheid op, bijvoorbeeld door nieuwe medewerkers zelf op te leiden in hun bedrijf. Ook in het kader van het nieuwe duaal leren staan ze volop klaar met intussen meer dan 16.000 goedgekeurde plaatsen voor werkplekleren. Maar we kijken ook volop naar de ander stakeholders, waaronder de VDAB en de bevoegde overheden. Competente en betaalbare werknemers, plus een soepele en moderne arbeidswetgeving. Dat zijn de basisvoorwaarden om de huidige economische groei te bestendigen en verder aan te wakkeren."

Bekijk hier alle resultaten van de UNIZO KMO-Barometer voor het 1ste kwartaal van 2018.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be