UNIZO: "Laat handelaars kiezen of ze wel of geen cash aanvaarden."

Een wettelijke regeling om elektronisch betalen in zoveel mogelijk handelszaken ingang te doen vinden, is voor UNIZO bespreekbaar, mits grondig voorafgaandelijk overleg met de betrokken sectoren en mits in de wet een aantal belangrijke principes worden opgenomen. "Zo moeten de handelaars in kwestie zelf kunnen bepalen welke vormen van elektronisch betalen ze wel of niet aanvaarden", verduidelijkt Lieven Cloots, jurist van de UNIZO-studiedienst, "Op die manier kunnen onze handelaars zich beperken tot die elektronische betaalsystemen die met een minimum aan transactiekosten toch een optimaal betaalcomfort bieden voor de consument, zoals bijvoorbeeld de Payconiq by Bancontact-app. Er bestaan momenteel zoveel verschillende vormen van elektronisch betalen dat je niet van een handelaar mag verwachten dat hij in al die systemen investeert en ze aanbiedt. Ook moeten handelaars die dat willen volop cash-betalingen als wettelijk betaalmiddel kunnen blijven aanvaarden." UNIZO herhaalt daarmee haar eerdere reactie op het wetsvoorstel van Kamerlid Leen Dierick (CD&V) in dat verband.

Tegelijk vraagt UNIZO wel om het verplicht aanvaarden van cash betalingen, voor handelaars die dat niet willen, uit de wet te halen. "Nu al aanvaardt 18% van de handelaars - of bijna 1 op 5 - enkel elektronische betalingen, om redenen van veiligheid, efficiëntie, snelheid, hygiëne... in combinatie met de sterk gedaalde kostprijs. In de praktijk worden deze handelaars hierop niet actief gecontroleerd of gesanctioneerd, maar strikt genomen overtreden ze daarmee de wet. Het zou beter zijn om hier door een aangepaste interpretatie van het begrip 'wettelijk betaalmiddel' een mouw aan te passen", aldus nog Lieven Cloots van UNIZO.

Een aangepaste regelgeving, in combinatie met structureel overleg om het elektronisch betaalverkeer in ons land (kosten)efficiënter te doen verlopen, moet er volgens UNIZO toe leiden dat we onze achterstand op dit vlak ten aanzien andere EU-landen bijbenen. Uit recente cijfers van de Nationale Bank blijkt, bijvoorbeeld, dat ongeveer 10% van alle elektronische betalingen in ons land contactloos verloopt, tegenover een Europees gemiddelde van 47%, waarbij Tsjechië de kroon spant met een aandeel van 93%.

Info: BestandU kan hier de resultaten downloaden van een korte UNIZO-bevraging over de aanvaardingsgraad van elektronische betalingen bij zelfstandige handelaars...

Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be