UNIZO na de gisteren weggestemde Brexit-deal: "Blijven inzetten op onderhandeld akkoord met overgangsperiode"

 

Nu het terugtrekkingsakkoord van premier May met Europa gisteren door het Britse Parlement werd weggestemd, blijft de onzekerheid voor onze KMO's groot, betreurt UNIZO. Essentieel voor UNIZO is dat nu verder alles op alles wordt gezet om alsnog een no deal Brexit te vermijden, waarbij het Verenigd Koninkrijk zich losscheurt van de EU zonder akkoord en we terugvallen op de regels van de World Trade Organisation (WTO).

"Een no deal Brexit-scenario("cliff edge") is het slechtst denkbare voor de ondernemers aan beide zijden van het kanaal", aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Dit scenario zou inhouden dat onze KMO's vanaf 30 maart 2019 te maken krijgen met douaneformaliteiten, invoerheffingen... Uitdagingen waarop ze zich, vooral door de aanslepende onzekerheid tot op heden, onvoldoende konden voorbereiden. Het staat in de sterren geschreven dat dit voor chaos en heel wat schade zou leiden."

"Hoewel we nog altijd hopen dat het niet zo ver zal komen, verwelkomen we de initiatieven van de federale regering voor een zo goed mogelijke voorbereiding op een eventuele no deal Brexit", gaat UNIZO-topman Danny Van Assche verder.  Hij verwijst daarbij, onder meer, naar het  overlegmoment van deze ochtend met vertegenwoordigers van de ondernemersorganisaties en de douane, op initiatief van minister van Financiën, Alexander De Croo en naar de online Brexit impact scan van de FOD Economie. "We adviseren onze ondernemers volop om die scan in te vullen. In onze eigen informatiestromen over de Brexit naar onze leden nemen we zeker de oproep mee van de douane aan onze KMO's om dringend een EORI-nummer  - 'douanenummer' - aan te vragen wanneer ze zaken doen met het Verenigd Koninkrijk. Het feit dat momenteel nog slechts één op vijf van de naar het VK exporterende bedrijven zo'n nummer voor zaken doen buiten Europa heeft aangevraagd, is zorgwekkend en doet des te meer vrezen voor chaos wanneer het VK van de éne dag op de andere, zonder deal met overgangsperiode, uit de EU zou tuimelen."

Daarom rekent UNIZO er alsnog op dat het niet zover zal komen en dat ook de Britten uiteindelijk al hun pragmatisme naar boven zullen halen om tot een realistische en werkbare deal met de EU te komen, inclusief transitieperiode, waarin een goed handelsakkoord kan worden gesloten en de bedrijven zich grondig kunnen voorbereiden op de nieuwe situatie.

Intussen blijft UNIZO ook zelf volop inzetten op het informeren en sensibiliseren van KMO's, vanuit UNIZO Internationaal, via de UNIZO Ondernemerslijn (0800 20 750), in een webinar over wisselkoersrisico's en de Brexit, en via doorverwijzing naar o.m. de online Brexit impact scan, de website van de douane, de Brexit Helpdesk van Flanders Investment & Trade (FIT) en de Brexit-info op de site van het Departement Buitenlandse Zaken van de Vlaamse overheid.

Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be