UNIZO na Overlegcomité: "Voorzichtig blij voor contactberoepers. Begripvol maar aangeslagen over nieuwe klap voor reissector."

UNIZO reageert voorzichtig tevreden op het vooruitzicht dat de contactberoepen op 13 februari mogen heropenen als de coronacijfers gunstig blijven evolueren. "Dat betekent weliswaar dat onze kappers, schoonheidsspecialisten en aanverwante beroepen nog drie weken op de tanden moeten bijten. Maar het perspectief wordt voor hen nu wel heel concreet, zij het mits toepassing van nog veel strengere protocollen, waarvan de concrete details nu zo snel en helder mogelijk moeten worden uitgeschreven." Indien de cijfers verder de goede richting blijven uitgaan, moeten volgens UNIZO ook andere sectoren, zoals de horeca, de fitnesscentra... snel uitzicht krijgen op heropening.

Het veel minder goede nieuws voor de reissector komt voor UNIZO intussen niet als een verrassing. "Maar het blijft andermaal een bijzonder zware klap voor een tot nu toe al bijzonder zwaar getroffen sector. We begrijpen de reisbeperkingen die het Overlegcomité oplegt, maar daar moet nu dringend een stevig noodplan voor de sector tegenover komen, als we binnenkort nog reisbureaus willen overhouden. De bijkomende tewerkstellingspremie die intussen werd goedgekeurd is een belangrijk stap, maar die gaat op zich lang niet volstaan."

Teleurstelling is er over het niet wegwerken van de ongelijke behandeling van verhuureenheden (vakantiewoningen, bungalows...) op campings ten opzichte van gelijkaardige verhuureenheden daarbuiten. "Vanuit UNIZO hadden we hier samen met de campingsector nochtans sterk op aangedrongen, gezien die discriminatie niet vanuit objectief veiligheidsoogpunt te verdedigen valt", gaat Danny Van Assche van UNIZO verder.

Zoals na elk Overlegcomité komt het er nu voor UNIZO op aan dat er snel een helder ministerieel besluit wordt gepubliceerd, waarvan de praktische details en consequenties worden uitgeklaard in de Q&A. In die teksten moet volgens UNIZO ook de garantie worden opgenomen dat het transport en noodzakelijke professionele reizen zo vlotmogelijk kunnen blijven verlopen.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona