UNIZO na publicatie nieuwste ERMG-cijfers: "Als de vakbonden het nu nog niet begrepen hebben, wanneer dan wel?"

"Vakbonden, kom uit jullie loopgraven, trek die stakingsaanzegging in en kom opnieuw aan de onderhandelingstafel." Die 'uitnodiging' lanceert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, nadat de zopas gepubliceerde resultaten van de nieuwste ERMG-enquête eens temeer een somber beeld schetsen van de economische situatie in onze bedrijven. "Dit is toch niet het moment om elkaar de duivel aan te doen?"

Een gemiddeld omzetverlies van 7% bij de grote bedrijven, tot zelfs 50% bij de kmo's tot 50 werknemers. Met absolute dieptepunten van - 91% bij de reisbureaus, -81% bij de autocars, - 78% in de horeca, -73% in de eventementen- en recreatiesector... Een gemiddelde verwachte minderomzet van 8% over gans 2021 en 4% voor 2022, een daling van de investeringen met 18% voor dit jaar en nog altijd 11% volgend jaar, een bijstelling naar beneden van de verwachtingen op vlak van tewerkstelling (- 400 arbeidsplaatsen  tegenover de vorige ERMG-enquête)... "Dat zijn scores die voor zich spreken", vindt Danny Van Assche van UNIZO. "Bovendien werd deze enquête afgenomen, nog voor het uitstel van een aantal versoepelingen en heropeningen na het vorige Overlegcomité. En terwijl ik dit zeg, hangt ons andermaal de dreiging boven het hoofd van alweer extra verontrustende coronacijfers..."

"Als je zelfs in zo'n context, waarin het voortbestaan van veel bedrijven en hun tewerkstelling aan een zijden draadje hangt, gaat staken,waar ben je dan mee bezig?", vraagt Danny Van Assche zich luidop af. "Dit is spelen met vuur. Daarom, vakbonden, kom opnieuw aan tafel. Als het niet als 'partners' kan, dan op zijn minst als 'gesprekspartners'. We zijn hoe dan ook tot elkaar en tot een akkoord veroordeeld, zowel in het belang van' jullie' werknemers als 'onze' ondernemers. Corona is oorlog. Laat ons daarom des te meer voor sociale vrede gaan."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona