UNIZO naar aanleiding van 2de Weekend van de Klant: "Koop lokaal. Zonder onze plaatselijke handelaars geen welvaart in onze gemeenten."

Op 6 en 7 oktober 2018 organiseren UNIZO, UCM en Comeos samen hun tweede “Weekend van de Klant”, als opvolger voor hun eerdere, aparte “Dag van de Klant”- (UNIZO en UCM) en “Sunday Shoppingday”- (Comeos) edities. Met dit feestelijke weekend willen de organisaties en hun deelnemende handelaars de klanten bedanken voor hun trouw en tegelijk aandacht vragen voor het belang van een gezond en leefbaar Belgisch handelsweefsel voor onze steden en gemeenten. UNIZO lanceert tijdens dit weekend de oproep: ‘Koop lokaal’. “We moeten onze handelaars koesteren en ondersteunen. Het zijn immers onze lokale handelaars die mee instaan voor sterke en aantrekkelijke kernen in onze steden en gemeenten”, benadrukt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. “Ze zorgen ook voor lokale tewerkstelling, voor sociale cohesie… En ze betalen hier lokale, regionale en federale belastingen, waardoor ze volop bijdragen aan zone welvaart en economie.” In haar memorandum voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week vraagt UNIZO dan ook een beleid dat lokale handelaars ondersteunt op diverse fronten. "We vragen vooral dat de lokale besturen luisteren naar onze ondernemers en met hen overlegt. Communicatie, communicatie, communicatie: dat is de boodschap."

Zo moeten lokale besturen volop inzetten op een maximale bereikbaarheid van handelszaken, ook – en in het bijzonder – tijdens wegwerkzaamheden. Een transparante en eerlijke fiscaliteit staat eveneens bovenaan het UNIZO-verlanglijstje. “Onze handelaars dragen graag hun steentje bij aan de lokale economie door correct belastingen te betalen”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, “Maar die belastingen moeten wel redelijk en overzichtelijk blijven, waarbij duidelijk wordt gecommuniceerd over wat  er concreet met dat geld gebeurt. Ook moet er worden gesnoeid in de veelheid aan contraproductieve belastingen die bepaalde gemeenten momenteel heffen. De lokale belastingdruk mag tijdens de komende legislatuur in geen geval toenemen.” In haar memorandum voor de verkiezingen van 2019 vraagt UNIZO dat verder wordt ingezet op de versterking van onze handelskernen.

U vindt alle UNIZO-prioriteiten voor de lokale verkiezingen op www.unizo.be/unizo-kiest.

Tijdens het Weekend van de Klant tonen de deelnemende handelaars zich al hun diversiteit en attractiviteit, omkaderd met feestelijke animaties. Ze verwennen de klanten ook met feestelijke attenties. Gaststeden met het zwaartepunt van de feestactiviteiten zijn dit jaar Gent en Waver, maar ook in heel wat andere steden en gemeenten is er op 6 en 7 oktober heel wat te doen.

Weekend in het teken van contactloos betalen
België heeft nog een inhaalbeweging te maken als het over contactloze elektronische betalingen gaat. 1 op 2 betalingen in België gebeurt nog in cash. Van alle elektronische betaaltransacties in ons land, verloopt amper 2,5 % contactloos (= 2,5 miljoen contactloze betalingen per maand, op een totaal van circa 100 miljoen elektronische betaaltransacties per maand). Van die contactloze betalingen verlopen er ongeveer 500.000 per maand mét pincode (= voor bedragen boven 25 euro). Ter vergelijking: In Nederland verlopen momenteel al 200 miljoen transacties per maand contactloos. Daarom staat deze Weekend van de Klant-editie onder meer in het teken van contactloos betalen. Zo zullen Worldline en Bancontact tijdens het Weekend geen transactiekosten aanrekenen voor contactloos betalen.

Voor het overzicht van alle deelnemende gemeenten en handelaars, kijk op www.weekendvandeklant.be.

Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E
filip.horemans@unizo.be