UNIZO n.a.v. afgelopen veiligheidsraad: "We begrijpen de voorzichtigheid. Toch hadden er al wat meer antwoorden kunnen komen."

UNIZO toont begrip voor de voorzichtigheid die de Veiligheidsraad aan de dag legt, gelet op de evolutie van de coronacijfers. "We moeten vooral blijven ijveren voor het indijken van het virus en een nieuwe lockdown vermijden", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Maar volgende week zullen er toch zeker een aantal concrete extra knopen moeten worden doorgehakt. Met name de eventsector, en zeker specifiek de organisatoren van beurzen, hunkeren nu echt wel naar een concreet perspectief."

Minder begrip toont UNIZO intussen voor de gemiste kans om deze week tenminste al een aantal onlogische ongelijkheden weg te werken in eerdere beslissingen die niet te rechtvaardigen zijn, ook niet op basis van coronacijfers. Daarbij verwijst UNIZO vooral naar het onlogische en onrechtvaardige onderscheid tussen het maximum aantal genodigden voor privé-feesten enerzijds en publieke (eet)festijnen anderzijds. "Vanuit UNIZO hadden we opgeroepen om voor die professionele banketten gewoon de geldende regels voor de horeca te laten toepassen, met eenzelfde limiet op het aantal gasten als bij de publieke banketten. Helaas is daar vandaag niets over beslist." UNIZO rekent er op dat dit volgende week alsnog wordt rechtgetrokken.

Tot slot hamert UNIZO op het belang van heldere, eenduidige communicatie en afspraken over de te respecteren coronaregels. "De beslissing van afgelopen week om mondmaskers in winkels te dragen kwam voor ons onverwacht, maar heeft wel het voordeel van de duidelijkheid", aldus nog Danny Van Assche Van UNIZO. "Daar tegenover staat de soms verwarrende en tegenstrijdige communicatie over wel of niet te nemen quarantaine- en andere maatregelen voor wie 'oranje' gebieden in Europa en de wereld heeft bezocht. Nochtans erg belangrijk om weten voor onze werkgevers en hun personeel. Alleen voldoende duidelijke en consequente regels kunnen ook daadwerkelijk consequent worden nageleefd en gecontroleerd."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona