UNIZO n.a.v. Europees rapport over tsunami rosse euromuntjes: "Verplichte afronding nu dringend in de Kamer stemmen"

"Laat de stemming in de Kamer over de verplichte afronding tot op 5 eurocent bij cash betalingen nu zo snel mogelijk doorgaan." Dat zegt UNIZO naar aanleiding van het vandaag in De Tijd geciteerd Europees rapport over de tsunami van inmiddels 61 miljard rosse centjes in de Unie. Op 23 november vorig jaar besliste de federale ministerraad over de verplichte afronding in ons land, met ingang van 1 december dit jaar. "Maar opdat de wet er effectief zou komen, wordt de noodzakelijke stemming daarover in de Kamer best niet te lang meer uitgesteld", waarschuwt Lieven Cloots, juridisch adviseur van de UNIZO-studiedienst. "Iedereen is die rosse muntjes van 1 en 2 eurocent liever kwijt dan rijk."

Het ziet er naar uit dat er intussen in alle betrokken eurolanden een meerderheid bestaat om de rosse euromuntjes een langzame dood te laten sterven. Finland heeft ze nooit geproduceerd, Italië sinds afgelopen jaar ook niet meer, Nederland past al twaalf jaar de afrondingsregels toe... In de Eurobarometer van december 2017 spraken 7 op 10 Belgische consumenten voor het uit omloop halen van deze muntjes door afronding tot op 5 eurocent. En in verschillende UNIZO-bevragingen toonde ook een overtuigende meerderheid van de handelaars zich voorstander. En terecht.

De Dienst Administratieve vereenvoudiging schat de administratieve lasten voor het aanleveren door banken, het transport, het sorteren en het tellen van de rosse muntjes op 44 miljoen euro per jaar. Daarnaast kost het meer om de muntjes te slaan dan dat ze waard zijn. Bovendien is het onhandig om ermee rond te lopen (grote volumes met zeer kleine waarde) en betaalt niemand er graag mee.

"De algemene consensus over het uitdoofscenario is dus groot, ook in ons land. We roepen dan ook op om snel door te werken met de stemming in de kamer", besluit Lieven Cloots.

Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be