UNIZO n.a.v. vakbeurs E-commerce Xpo: Slechts helft zelfstandige handelaars verkoopt al online

Nu maandag en dinsdag, 6 en 7 november, organiseren Kortrijk Xpo en UNIZO de vierde editie van 'E-commerce Xpo'. Samen met meer dan 130 exposanten willen ze ondernemers zoveel mogelijk oplossingen en technologieën aanreiken voor een betere online verkoop.

Tijdens de beurs lopen ook tientallen seminaries, met praktische info, tips en advies. De inkom is helemaal gratis voor professionals. Hoe belangrijk deze vakbeurs wel is, blijkt uit een recente UNIZO-bevraging naar de e-commerce-activiteiten van zelfstandige handelaars. 9 op de 10 handelaars mogen dan al wel 'ergens' online aanwezig zijn (al dan niet met een eigen website), maar als het op echt online verkopen aankomt, is nog maar de helft 'in business'. Een cijfer dat overigens sinds vorig jaar niet meer is gestegen. "Het komt er nu echt op aan veel meer handelaars richting online verkoop te begeleiden", aldus Mien Gillis van UNIZO Retail. UNIZO doet dat intussen volop met infosessies, publicaties, handige tools en gespecialiseerd advies op maat.

'Gebrek aan tijd of kennis' (42 %) is volgens de UNIZO-enquête het voornaamste argument om (nog) niet online te verkopen, gevolgd door 'Product niet geschikt voor online verkoop' (28 %) en 'Het kost teveel' (27 %). Opmerkelijk is verder dat dik een kwart (26 %) geen voordeel ziet in online verkoop.

Slechts 7 % van wie nog niet online verkoopt, verwijst daarvoor naar de 'negatieve, moeilijke wetgeving inzake online verkoop'. Nochtans bleek afgelopen week nog uit cijfers van de economische inspectie dat 9 op 10 handelaars met een webshop wel ergens, links of rechts, zondigen tegen de regelgeving. Daarbij gaat het wel in bijna alle gevallen over (beperkte) inbreuken te goeder trouw, die onmiddellijk na de vaststelling worden rechtgezet. "Maar het geeft wel aan dat het wettelijk kader allerminst duidelijk is voor KMO's", aldus nog UNIZO-retailexpert Mien Gillis. UNIZO pleit in dit verband alvast voor een meer transparante, voor KMO's begrijpelijke wetgeving op vlak van e-commerce. Zelf promoot UNIZO haar eigen 'E-commercelabel'. UNIZO-leden kunnen hun webshop laten screenen op conformiteit met de regelgeving. Ze krijgen daarbij info en advies om bij te sturen waar mogelijk. En als hun webshop helemaal voldoet, mogen ze het UNIZO E-commercelabel op hun site plaatsen. Meteen ook een kwaliteitsgarantie voor hun klanten.

Lees hier de volledige resultaten van de UNIZO-e-commerce-enquête.

Info: De vakbeurs E-commerce Xpo loopt nu maandag en dinsdag in Kortrijk Xpo, telkens van 11u00 tot 18u00 uur. Inkom gratis voor professionals. www.ecommercexpo.be.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be