UNIZO niet te spreken over discriminerend ministerieel besluit over beslissingen Veiligheidsraad

UNIZO is niet te spreken over de volstrekt onlogische en onbegrijpelijke discriminatie tussen privé en publieke recepties en banketten, voor wat het aantal deelnemers betreft, in het zopas gepubliceerde ministerieel besluit over de beslissingen van de Veiligheidsraad. Ook het nog altijd uitblijven van enig perspectief voor de organisatie van beurzen is voor UNIZO onaanvaardbaar. In Nederland en in beperkte mate in Duitsland kunnen beurzen al vanaf 1 julie georganiseerd worden en in Frankrijk kan het ongelimiteerd vanaf 1 september.

Wie een perfect georganiseerde receptie of een feest in privé-sfeer organiseert, met een profesionele cateraar en een vooraf gekende gastenlijst, mag vanaf morgen hooguit 50 genodigden ontvangen en vanaf 1 augustus hooguit 100, wat betekent dat, bijvoorbeeld heel wat huwelijksfeesten deze zomer niet zullen kunnen doorgaan. Maar voor een publiek mosselsouper van de lokale amateurvereniging, waarvan niemand vooraf de toeloop kent, ligt die limiet op 200 genodigden en straks zelfs op 400 binnen, en vanaf augustus zelfs op 800 genodigden buiten. "Dit slaat nergens op en is een kaakslag voor veel van onze traiteurs en cateraars die de noodgedwongen annulaties andermaal zullen zien binnenstromen", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Laat die professionele banketten toch gewoon de geldende regels voor de horeca toepassen - wat ze perfect kunnen - met oog voor de noodzakelijke social distancing, en met eenzelfde limiet op het aantal gasten als bij de publieke banketten. Dat zou het voor onze cateraars weer leefbaar maken en uiteindelijk vragen we hier niet meer dan logisch respect voor het gelijkheidsprincipe."

Grote teleurstelling en onbegrip bij UNIZO zijn er ook voor het nog altijd uitblijvende perspectief voor het organiseren van beurzen. "Als het in Nederland, Duitsland en Frankrijk kan, waarom dan niet bij ons?", vraagt Danny Van Assche zich af. "Het organiseren van een beurs neemt makkelijk vier maanden en meer in beslag. Dus als de beursorganisatoren nu geen concrete datum krijgen, betekent dit dat de rest van hun jaar om zeep is."

UNIZO eist dat de discriminatie tussen privé en publieke recepties en banketten in het ministerieel besluit onmiddellijk wordt weggewerkt en dringt aan op een klaar en duidelijk perspectief voor de eventsector.

Info: Ondernemers met vragen naar aanleiding van de coronacrisis vinden heel wat informatie op de UNIZO-infopagina www.unizo.be/corona. Ze kunnen ook de klok rond terecht bij de UNIZO Coronalijn, op het nummer 0800 20 750, via mail ondernemerslijn@unizo.be en via chat (enkel tijdens kantooruren) op www.unizo.be.

Bekijk ook het UNIZO Coronajournaal op www.unizo.be/unizojournaal.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona