UNIZO niet te spreken over SP.a voorstel om laatse fase verlaging vennootschapsbelasting op te schorten: "Bijzonder slecht signaal en vooral aanfluiting noodzakelijke fiscale rechtszekerheid"

UNIZO is niet te spreken over het wetsvoorstel van SP.a om de laatste fase van de voorziene verlaging van de vennootschapsbelasting op te schorten. "Het gaat niet op om onze bedrijven - andermaal - te laten opdraaien voor de ontsporende begroting", reageert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Maar nog het ergst van al is dat hiermee eens temeer de broodnodige fiscale rechtszekerheid wordt onderuit gehaald. Als een afgeklopt akkoord en een gegeven woord de overheid zo weinig waard is, hoe wil je dan dat ondernemers nog vertrouwen hebben in hun beleidsmakers?"

UNIZO benadrukt bovendien dat de voorziene verlaging van de vennootschapsbelasting geen "cadeau" is, maar een niet meer dan faire en noodzakelijke correctie van jarenlang veel te hoge belastingdruk, in vergelijking met onze buurlanden. Met een vennootschapsbelastingtarief van 33 % tussen 2003 en 2017 zaten we bij de allerhoogste van de EU. Het verlaagde nominale heffingstarief van 29 % in 2018, milderde die handicap intussen al in beperkte mate. Maar zelfs met de voorziene verdere verlaging naar 25 % in 2020 - die de SP.a nu wil opschorten - behoren we nog altijd "maar" tot de subtop.

"Het is dan ook onredelijk en vooral een heel slecht signaal van de SP.a om daar nu tegen in te gaan", besluit Danny Van Assche. "Onze ondernemers hebben net méér in plaats van minder zuurstof nodig. Zeker met de huidige signalen van een afkoelende economie."

Meer weten?  Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22 37 51 - E filip.horemans@unizo.be