UNIZO niet verrast door uitkomst Overlegcomité. "We zagen de bui hangen, maar dit blijft zwaar. Onze hoop rust nu op maximale handhaving."

Met de coronacijfers die opnieuw in stijgende lijn gaan, en een nog ergere situatie in buurlanden als Nederland en Duitsland, komt de beslissing van het Overlegcomité om geen extra versoepelingen door te voeren niet als een verrassing. "Dit is ongetwijfeld een opdoffer voor die sectoren die hadden gehoopt op een snelle heropening", beseft Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder. "We hebben samen met hen lang gerekend en gehoopt op een snelle heropstart. Tegelijk begrijpen we ook dat het Overlegcomité alles op alles wil zetten om een complete derde lockdown, waarbij ook de niet essentiële winkels opnieuw zouden moeten sluiten, te vermijden. Daarbij zou immers iederéén extra verliezen, ook de nu nog gesloten sectoren, die dan nóg langer op hun heropening zouden moeten wachten. Maximale handhaving is nu volgens ons het ordewoord. We roepen iedereen op om strikt en solidair de veiligheidsmaatregelen na te leven, want alleen zo kunnen we de opstap naar extra heropeningen en een relance versnellen."

In dat verband doet UNIZO-topman Danny Van Assche ook een oproep aan alle ondernemers om nog een extra tandje bij te steken op vlak van telewerk, waar dat enigszins mogelijk is. "We beseffen dat dit niet eenvoudig is. Ook bij UNIZO zelf passen we telewerk zo goed mogelijk toe en, naast de onmiskenbare voordelen, zien we er ook de beperkingen van in. Honderd procent telewerk is verre van ideaal. Maar we moedigen iedereen aan om nog even vol te houden."

UNIZO is tevreden dat er bij de strengere regels voor grensverkeer ook een aparte regeling komt voor wie om professionele reden internationaal moet reizen. "We hebben hier mee voor geijverd om te vermijden dat sectoren als de voeding, bouw en transport in de problemen zouden komen", zegt Danny Van Assche van UNIZO.

Ook de belofte van de premier om de contactberoepen, de eventsector, de horeca en vele andere sectoren te blijven steunen en om alles in het werk te stellen voor een zo snel mogelijk perspectief, is volgens UNIZO een erg belangrijk en noodzakelijk hart onder de riem. "Vanuit UNIZO zullen we hier volop mee aan blijven werken, samen met onze aangesloten sectorfederaties. Maar de corona-discipline van iederéén blijft in dit verband het allerbelangrijkste middel om dit doel te bereiken. We roepen dan ook iedereen op tot maximale solidariteit om het virus te verslaan en onze economie opnieuw de nodige kansen te geven."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22 37 51 – E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona