UNIZO: "Nieuw uitstel Brexit beste keuze in gegeven omstandigheden. Maar bedrijven snakken naar duidelijke uitkomst"

"Na drie jaar zijn onze bedrijven absoluut toe aan duidelijkheid over het al dan niet uitstappen van Groot-Brittannië uit de EU en de manier waarop zal gebeuren. Toch staan we achter het aanbod van Europa om het Verenigd Koninkrijk andermaal uitstel te verlenen, dit keer tot 31 januari 2020. Een uitstel dat premier Johnson, volgens de Britse Benn act, moet accepteren." Dat zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Want nog erger voor onze ondernemers dan de aanslepende onduidelijkheid zou een harde Brexit, zonder akkoord, zijn. Elke kans om dat te vermijden, moeten we aangrijpen."

Het feit dat alvast de principes van de Brexit-deal met Europa - voor het eerst - een meerderheid haalden in het Britse parlement, doet UNIZO hopen op een uitweg uit de impasse. "Al durven we daar al lang ons geld niet meer op inzetten. Als het tot een deal komt, moet de daaropvolgende transitieperiode maximaal worden benut om een vrijhandelsakkoord te sluiten, waardoor onze kmo's op een vlotte manier zaken kunnen blijven doen met het Verenigd Koninkrijk, benadrukt UNIZO-topman Danny Van Assche.

Het sluiten van zo'n vrijhandelsakkoord of 'free trade agreement' (FTA) kost echter veel tijd, leert de ervaring. Waardoor een voldoende lange transitieperiode moet worden voorzien. UNIZO noemt het daarom belangrijk dat Europa een opening laat voor een eventuele verlenging van die transitieperiode met twee jaar, indien nodig. Zowel het Verenigd Koninkrijk als Europa moeten daar dan wel mee instemmen. "Het Verenigd Koninkrijk is Noord-Korea niet. Vlotte handel over het kanaal moet ook na een Brexit verzekerd blijven."

Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be