UNIZO: Nog altijd doet slechts 4 op 10 handelaars aan e-commerce

Stijging in vergelijking met vorig jaar, maar nog te weinig
Aftrap jaarlijkse e-commercebeurs in Kortrijk

Vandaag doet net geen 4 op 10 handelaars aan e-commerce. Dat blijkt uit UNIZO-onderzoek. Het zijn er al meer dan vorig jaar. Toen ging het over nauwelijks 3 op 10 handelaars. "Maar het blijft te weinig", zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. "De consument zoekt online en koopt online. Wie niet online is, bestaat niet. Als ondernemer kan je je het gewoon nauwelijks nog permitteren om niet online aanwezig te zijn". Toch deinzen heel wat handelaars blijkbaar nog terug. Gebrek aan tijd of kennis en de grote online prijsconcurrentie zijn belangrijke drempels. Maar opvallend, nog altijd denkt ruim 4 op 10 handelaars dat hun aanbod niet geschikt is voor online verkoop. "Het zal niet altijd evident zijn. Maar je moet bekijken wat de mogelijkheden zijn. En als die er zijn, dan moet je die grijpen”. Natuurlijk mag je daar niet onbezonnen aan beginnen. Daarom  begeleidt UNIZO ondernemers in het e-commerceproces via infosessies, eerstelijnsadvies en tal van nuttige publicaties. Ze ontwikkelde ook in samenwerking met het Agentschap Ondernemen de e-commercetoolbox, vol praktische tips. Vandaag gaf UNIZO de aftrap voor de 2e E-commercebeurs in Kortrijk Xpo, met ruim 3.000 deelnemers. www.unizo.be/handel-en-ecommerce. UNIZO benadrukt nog dat hoewel e-commerce aan belang wint, de fysieke winkel niet zal verdwijnen. “Mensen zullen altijd willen blijven voelen, ruiken en betasten. De beleving die je in een fysieke winkel krijgt, krijg je niet online. Maar dan moet je wel het verschil zien te maken”, aldus UNIZO.

Wie een webshop heeft, moet ervoor zorgen dat die juridisch in orde is. Daarom ontwikkelde UNIZO het e-commercelabel om handelaars individuele juridische begeleiding te geven bij het opzetten van een webshop. Enkel wie aan de vereisten voldoet, kan het label verkrijgen. "Zo is de handelaar in kwestie zeker dat zijn of haar webshop aan alle verplichtingen voldoet".

E-commerce beurs
De jaarlijkse E-commercebeurs is dé Vlaamse vakbeurs voor e-commerce. Bezoekers vinden er onder één dak persoonlijk advies, infosessies over de webshop ontwikkeling, betaalsystemen en marketing. De beurs vindt plaats op 30 november en 1 december in Kortrijk Xpo. www.ecommercexpo.be

Meer over: E-commercelabel, Webshop