UNIZO: Nog slechts 1 op 3 kmo's volledig actief. 6 op 10 verwacht deze of begin volgende maand te kunnen heropstarten

Op dit ogenblik is nog amper één derde van alle zelfstandige en kmo-bedrijven in Vlaanderen en Brussel volledig open en actief. Dat blijkt uit een zonet afgeronde bevraging van UNIZO daarover via CheckMarket. "Deze score zegt heel veel over de enorme impact van de coronacrisis op onze ondernemers en de economie", aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. Zes op tien kmo's rekenen er op dat ze nog deze maand of ten laatste begin mei hun activiteiten opnieuw kunnen opstarten.

31% van de zelfstandige en kmo-bedrijven in de UNIZO-enquête werd verplicht volledige gesloten door de overheid. Voor 12% geldt dat ze van de overheid enkel nog de meest dringende interventies mogen uitvoeren. 9% besloot zelf tot een volledige sluiting, na het wegvallen van klanten en business. Nog eens 16% koos om gelijkaardige redenen voor een gedeeltelijke sluiting. Rest nog amper 32% van de kmo-bedrijven die nog volop actief zijn. "Een situatie die voor niemand lang houdbaar is", weet Danny Van Assche van UNIZO.

61% van de ondernemers verwacht (of rekent er in elk geval op) tegen eind april (20%) of tot zeker begin mei (41%) opnieuw volop aan de slag te kunnen. 17% gaat eerder uit van begin juni, 4% van begin juli, 2% zegt begin augustus en 2% spreekt van dit najaar. 14% weet het niet.

Bemoedigend is dat in de enquête niemand ervan uitgaat 'niet meer' te kunnen heropstarten. "Onze ondernemers blijven dus relatief optimistisch en zien voor hun bedrijf nog een toekomst", stipt Danny Van Assche, als lichtpuntje aan. "Samen met hen blijven we er geloven en doen we er elke dag alles aan om dat ook te doen lukken."

De huidige situatie en de snelheid waarmee bedrijven verwachten te kunnen heropstarten verschilt wel van sector tot sector, blijkt uit de UNIZO-enquête. Een overzicht:

 

Verplicht gesloten
(geheel/gedeeltelijk)

Vrijwillig gesloten Heropstart in april of mei
Bouwsector 23,0% 41,5% 73,2%
Detailhandel in voeding 15,2% 23,6% 42,9%
Detailhandel in niet-voeding 90,5% 4,4% 73,1%
Groothandel 25,3% 36,7% 50,0%
Horeca 90,7% 7,4% 43,8%
Vrije beroepen 13,7% 35,2% 65,6%

UNIZO rekent op een duidelijke, stapsgewijze strategie om de heropstart van onze bedrijven zo ordentelijk mogelijk te laten verlopen, rekening houdend met de specificiteit van een aantal sectoren. "We hebben maar één kans om die heropstart op een correcte manier te laten verlopen", waarschuwt Danny Van Assche van UNIZO. "Slecht voorbereide 'experimenten' waarbij ondernemingen kort na hun heropstart alweer zouden moeten sluiten, zijn absoluut te vermijden."

Als lid van de Economic Risk Management Group (ERMG) zal UNIZO mee waken over een doordachte heropstart van onze economische motor.

Info: Ondernemers met vragen naar aanleiding van de coronacrisis vinden heel wat informatie op de UNIZO-infopagina www.unizo.be/corona. Ze kunnen ook de klok rond terecht bij de UNIZO Coronalijn, op het nummer 0800 20 750, via mail ondernemerslijn@unizo.be en via chat (enkel tijdens kantooruren) op www.unizo.be.

Bekijk ook het UNIZO Coronajournaal op www.unizo.be/unizojournaal.
 
Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona