UNIZO: “Ongerust over eindtermen na duidelijk signaal secundaire scholen”

De Vlaamse regering stippelt momenteel de nieuwe eindtermen uit voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. “De juiste medewerkers zijn onmisbaar voor een onderneming. En daar horen ook welopgeleide stielmannen en -vrouwen bij.” zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van ondernemersorganisatie UNIZO. “Een grotere algemene vorming kan specifieke beroepskennis niet vervangen. En het is net dát wat ondernemers en de arbeidsmarkt nodig hebben.” UNIZO vraagt ook om zeker het effect op Duaal Leren niet uit het oog te verliezen. Een uitgebreidere algemene vorming in de opleiding zorgt er namelijk voor dat de tijd om leren met werken te combineren beperkt wordt. Dat kan niet de bedoeling zijn van een marktgericht opleidingstraject.

Uit simulaties zou blijken dat door de nieuwe eindtermen er plots veel minder tijd zou kunnen worden besteed aan relevante beroepsopleiding of praktijkervaring.  Vanuit UNIZO ondersteunen we de nood en oproep naar een  kwalitatief sterk opleidingsaanbod BSO en TSO. Algemene kennis en vorming zijn nodig, maar dit mag er niet toe leiden dat in deze opleidingen de beroepskennis afneemt. Een algemene kennis kan vakmanschap niet vervangen.

“Wij horen bij UNIZO dagdagelijks van onze ondernemers de nood aan degelijk opgeleide werknemers, van alle pluimage. Dus ook vakmannen en -vrouwen die met hun handigheid en kennis in een bepaald beroep een meerwaarde bieden voor een onderneming en dus voor de economie”, stelt Danny Van Assche. “Medewerkers opleiden is een niet te onderschatten investering. Bij een tekort aan basis stielkennis bij werknemers wordt het steeds moeilijker om competitief te zijn. Op de werkvloer is er nog veel te leren, maar beroepskennis moet er vanaf het begin al zoveel mogelijk zijn”, gaat Van Assche verder. Het huidige debat moet ervoor zorgen dat het onderwijs een sterk opleidingsaanbod BSO en TSO voorziet dat gericht is op de uiteindelijke tewerkstelling op de arbeidsmarkt.

Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder a.i. Chiel Sterckx
M 0472/41.45.67 - E chiel.sterckx@unizo.be