UNIZO: Ook elektronisch afronden logische stap

Minister van Financiën Van Overtveldt werkt aan een wetsvoorstel om afronden tot op 5 eurocent ook voor elektronische betalingen mogelijk te maken. Vandaag kan afronden enkel voor cash betalingen. “Maar dat is geen succes”, zegt UNIZO.

Uit een rondvraag van de ondernemersorganisatie blijkt dat amper 5 procent van de handelaars afrondt. De redenen liggen volgens UNIZO voor de hand. “Afronden vraagt een aanpassing van het kassasysteem. Maar veel handelaars willen de investering niet doen, net omdat je vandaag enkel maar voor cash betalingen kan afronden”. De ondernemersorganisatie heeft er bij de regering altijd op aangedrongen om afronden ook voor elektronische betalingen mogelijk te maken. Een tweede reden waarom handelaars niet overstag gaan, zijn de klanten. “Winkeliers vrezen dat klanten liever bij de niet afrondende buren hun inkopen doen, omdat ze denken dat de prijzen bij hen zullen stijgen. Wat niet zo is”. Uit diverse studies, o.a. van de Nationale Bank, blijkt dat afronden tot op 5 eurocent niet leidt tot prijsstijgingen. UNIZO noemt het voorstel om afronden ook voor elektronische betalingen mogelijk te maken “een logische stap”. De ondernemersorganisatie maakt zich sterk dat veel meer handelaars nu zullen instappen in het afrondingsverhaal.

Volgens UNIZO biedt de afschaffing van de kleinste eurocentjes voordelen. De consument moet minder lang wachten aan de kassa. De ondernemer moet de centjes niet meer in zijn kassa hebben of moet ze niet meer bestellen, laten wegbrengen of aanvoeren. Uit berekeningen van KPMG blijkt dat de lasten voor de 1 en 2 euromuntjes voor de handelaars oplopen tot 34.597.842 euro, voor de buurtsupermarkten tot 4.047.576 euro. Ten slotte kost het ook de belastingbetaler minder geld. Het bijmaken van eurocentjes kost meer dan hun nominale waarde.

Meer info over de afronding op 5 eurocent vindt u hier.

Meer over: Cash, Betaalverkeer