UNIZO over bankenbazooka: "Goed dat er eindelijk duidelijkheid is, maar we zijn er nog niet. Voor veel bedrijven dreigt nog altijd een erg koude winter."

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, reageert tevreden nu het kernkabinet, op voorstel van minister Van Peteghem, een akkoord bereikte over de verlenging van de bankenbazooka. "Dat was dringend nodig want de nervositeit en ongerustheid bij de ondernemers die hier gebruik van maken, nam hand over hand toe. We kregen alsmaar meer vragen naar de stand van zaken." Uit UNIZO-onderzoek blijkt dat 28% van de kmo's gebruik maakte van het betalingsuitstel voor ondernemingskredieten. En nog altijd een kwart (24%) wil daar ook na deze maand gebruik van kunnen blijven maken. Uit bittere noodzaak. "De onzekerheid hierover had dus absoluut niet langer meer mogen duren."

Toch is UNIZO er nog niet gerust in. "Het nieuwe akkoord gaat bij veel ondernemers toch nog problemen geven", weet Danny Van Assche van UNIZO, "Dat komt omdat het automatisch recht op uitstel van afbetaling van Europa hooguit 9 maanden mag duren. Dus bedrijven die al sinds april van dit jaar hun kapitaalsaflossingen on hold hebben staan, komen niet meer in aanmerking voor verlenging. Ook voor bedrijven die later op het jaar betalingsuitstel aanvroegen, blijft de verlenging beperkt in de tijd, tot uiterlijk 31 maart. Veel ondernemers zullen dus toch nog een andere oplossing moeten zoeken. We rekenen er op dat ook de banken hier maximaal hun verantwoordelijkheid nemen. Door toch bijkomend uitstel te verlenen, of door een alternatieve financieringsoplossing aan te bieden aan redelijke voorwaarden."

UNIZO vraagt daarbij in het bijzonder een oplossing voor een aantal extra zwaar getroffen sectoren, zoals het toerisme, de eventsector... Bedrijven die al sinds het begin van de crisis zo goed als stil liggen en noodgedwongen het moratorium van 9 maanden al hebben uitgeput, terwijl ze nog altijd geen uitzicht hebben op een fundamentele verbetering. "Voor hen dreigt nu een erg koude winter", vreest Danny Van Assche, die bij de verschillende overheden in dit land aandringt op meer structurele steunmaatregelen voor deze sectoren, bovenop het nieuwe bankenakkoord.

Positief intussen is volgens UNIZO dat de overbruggingskredieten, zoals aangekondigd, worden verlengd tot 30 juni 2021, en dat de maximale looptijd van die kredieten verlengd wordt van 3 naar 5 jaar. "De overheidswaarborg van 80% op die kredieten moet het voor de banken mogelijk maken om goede financieringsoplossingen aan kmo's aan te bieden", besluit Danny Van Assche.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22 37 51 – E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona