UNIZO over beslissingen Veiligheidsraad: "Blij dat onze economie weer stilaan haar vleugels mag spreiden, voorzichtig, maar met de blik vooruit."

De horecazaken die op 8 juni opnieuw mogen starten, inclusief kleinschalige feesten en recepties, de fitnesscentra die weer sporters kunnen ontvangen, de Europese binnengrenzen die vanaf 15 juni opnieuw verdwijnen, waardoor ook de toeristische sector weer perspectief krijgt en er ook opnieuw buitenlandse toeristen naar onder meer onze kunststeden kunnen komen... "Met de vandaag door de Veiligheidsraad genomen beslissingen zetten we grote en belangrijke stappen vooruit naar een verdere afbouw van de coronamaatregelen en de herneming van onze economie", constateert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, in een eerste positieve reactie. "We zijn ook tevreden met de omgekeerde logica die we zelf ook hadden bepleit en waarbij alles is toegelaten wat niet expliciet wordt verboden. Belangrijk is bovendien dat heel wat sectoren vandaag een concreet perspectief hebben gekregen, met specifieke data binnen afzienbare termijn."

"Toch blijven er voor UNIZO nog een aantal vragen open, waarop we graag de eerstkomende dagen een helder antwoord willen krijgen", gaat Danny Van Assche van UNIZO verder. "Zo is er, bijvoorbeeld, nog onduidelijkheid over de heropeningsdatum van de sauna's, de zwembaden - onder meer belangrijk voor onze campings -  de heropstart van beurzen en events... Dat moet zo snel mogelijk worden uitgeklaard, zodat ook deze bedrijven een perspectief krijgen."

UNIZO wijst er bovendien op dat de nood aan extra ondersteuning voor heel wat bedrijven en sectoren noodzakelijk blijft. Sectoren met een perspectief, maar die nog een maand of langer op hun heropstart moeten wachten. En nog meer de sectoren zonder heropstartdatum, zoals er bijvoorbeeld in de eventsector heel wat zijn. "De Vlaamse regering nam zopas nog een aantal belangrijke bijkomende maatregelen, maar er zullen nog meer inspanningen nodig zijn, ook op het federale niveau."

Info: Ondernemers met vragen naar aanleiding van de coronacrisis vinden heel wat informatie op de UNIZO-infopagina www.unizo.be/corona. Ze kunnen ook de klok rond terecht bij de UNIZO Coronalijn, op het nummer 02 21 22 678, via mail ondernemerslijn@unizo.be en via chat (enkel tijdens kantooruren) op www.unizo.be.

Bekijk ook het UNIZO Coronajournaal op www.unizo.be/unizojournaal.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona