UNIZO over focus fiscus op bedrijfsleiders: "Zo sla je de 'goesting' bij ondernemers opnieuw dood."

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, reageert verrast en ongerust op de aankondiging dat de belastingcontrole dit jaar prioritair bedrijfsleiders in het vizier gaat nemen. "Voor alle duidelijkheid: we zijn uiteraard niet tégen controles. Maar dit is een bijzonder slecht signaal, in een context waarin het wantrouwen van ondernemers ten aanzien van de fiscus al bijzonder groot is. "Onze KMO-bedrijfsleiders voelen zich al geviseerd en nu komt daar nog maar eens een schep bovenop."

"Overal waar ik ondernemers tegenkom, hoor ik klachten over belastingcontroleurs die met een ongeziene verbetenheid trachten om toch nog die vijf- of zeshonderd en meer euro's aan ingebrachte beroepskosten te verwerpen, zelfs wanneer daar totaal geen redelijke argumenten voor zijn", gaat Danny Van Assche verder. "Het ondoorzichtige toepassen van regels in verband met de aftrek van die beroepskosten laat de deur ook open voor dit soort toestanden. We vragen daarom een veel eenvoudigere, meer transparante toepassing die verschillende interpretatiemogelijkheden, misverstanden en misbruiken - van beide zijden overigens - uitsluit. Alleen op die manier kan er meer rust en vertrouwen komen in de relatie tussen fiscus en ondernemers."

"Het ondernemersklimaat is de laatste tijd enorm verbeterd, het optimisme en de inversteringshonger bij onze bedrijven groeit. We zien ook meer starters. En het imago van ondernemerschap bij het brede publiek gaat er zienderogen op vooruit. We vinden de aankondiging van de fiscus dat ze ondernemers net nu extra gaat viseren  dan ook bijzonder slecht getimed", gaat Danny Van Assche verder, "Net nu ondernemers een hip en positief imago krijgen als motor van onze economie, gaat de fiscus hen opnieuw associëren met fraude, belastingontduiking... Onze ondernemers hebben net meer vertrouwen nodig, en respect, ook van de controlediensten."

"Als de fiscus haar vizier richt op de bedrijfsleiders, zal UNIZO haar vizier extra richten op de aanpak en eventuele misbruiken door de controleurs", waarschuwt UNIZO. UNIZO vraagt degelijke en transparante controles om de echte fraudeurs er uit te halen, ten dienste van de eerlijke concurrentie. Geen heksenjacht waarbij de fiscus al bij voorbaat uitgaat van fraude.

Meer weten: contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be