UNIZO over inbreuken tegen sociale dumping: Gerichte controles werken

Bij gerichte controles op sociale dumping stelden de sociale inspectiediensten bij 80 procent van de bedrijven inbreuken vast. "Gerichte controles, dus bij bedrijven waar er effectief indicaties van sociale dumping zijn, werken en zijn effectief in de strijd tegen oneerlijke concurrentie", zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Volgens UNIZO leidt sociale dumping tot faillissementen en jobverlies en zijn bedrijven die aan sociale dumping doen deloyale concurrentie ten opzichte van de bedrijven die het wel goed doen. De ondernemersorganisatie pleit ervoor om de gerichte controles verder te zetten, zonder evenwel "bedrijven die correct ondernemen en waar er geen indicaties van sociale dumping zijn lastig te vallen met controles". UNIZO wijst ook op de complexiteit van de wetgeving en de noodzaak om ondernemers hierover te informeren. De ondernemersorganisatie benadrukt dat "overtredingen als gevolg van die complexiteit en onduidelijkheid niet mogen leiden tot harde sancties".

De ondernemersorganisatie refereert verder nog aan de hoge minimumlonen in ons land. België heeft, op Luxemburg na, het hoogste minimumloon in Europa en steeg op 10 jaar tijd 4 plaatsen op de ranking. Volgens UNIZO zorgen de hoge minimumlonen ervoor dat "bedrijven uitwijken naar andere, goedkopere landen".  De ondernemersorganisatie pleit ervoor om op Europees niveau een nationaal of intersectoraal minimumloon per lidstaat af te spreken in functie van de levensstandaard. "Het is evenwel geen optie om de minimumlonen in ons land nog verder op te drijven", voegt UNIZO eraan toe.