UNIZO over nieuwe richtlijn voor stiptere Vlaamse betaalhygiëne: "Belofte maakt schuld."

UNIZO verwelkomt de zopas door Vlaams minister-president, Geert Bourgeois, en Vlaams minister voor Financiën en Begroting, Lydia Peeters, aangekondigde nieuwe richtlijnen voor stipte betalingen bij overheidsopdrachten door de Vlaamse overheid. "In ons memorandum voor de verkiezingen van 26 mei pleiten we zelf ook voor een beperking van de wettelijke betaaltermijn tot 30 dagen", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. Ook het voornemen van de Vlaamse overheid om geen verificatietermijn meer toe te passen bij niet complexe prestaties, kan op de absolute goedkeuring van UNIZO rekenen.

Toch plaatst UNIZO ook kanttekeningen bij de nieuwe aankondiging. "Goede voornemens zijn mooi, maar het komt er vooral op aan om ze in de praktijk ook effectief toe te passen", benadrukt UNIZO-topman Danny Van Assche. "Na jaren van problematisch betaalgedrag, verbeterde het de betaaldiscipline van de Vlaamse overheid fundamenteel in de eerste helft van 2018, blijkt uit onderzoek van Graydon, UNIZO en UCM. Helaas hield ze die discipline niet vol. Zo werden in het vierde trimester van 2018 nog amper 48 % van de facturen aan de Vlaamse overheid binnen de afgesproken termijn betaald. 18 % van de facturen werd zelfs meer dan 90 dagen te laat betaald."

"Er is dus nog werk aan de winkel", besluit Danny Van Assche, "We zullen het betaalgedrag van zowel de Vlaamse als de andere overheden dan ook kritisch blijven opvolgen."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be