UNIZO over plan om sperperiode af te schaffen: "Onbegrijpelijk. Niemand is vragende partij"

UNIZO en de bij haar aangesloten sectorfederadie Mode Unie vinden het heel merkwaardig dat minister van Consumentenzaken Kris Peeters op eigen initiatief de sperperiode wil afschaffen. "Niemand in de sector is vragende partij.", benadrukt Mien Gillis van UNIZO Retail. "Dit heeft ook niets met de bescherming van de consument te maken. De sperperiode heeft net tot doel om tijdens de solden een echt 'momentum' te creëren, met échte grote kortingen, iets wat in de ons omringende landen helaas grotendeels verloren is gegaan."

De sperperiode moet voor UNIZO behouden blijven als een buffer tegen de aantasting van de effectieve solden. "Als we die solden in de wind zetten, creëren we toestanden zoals in het buitenland waarbij het ganse jaar door kortingen worden gegeven. Iets wat nefast zou zijn voor onze handelaars, die nu al met enorm krappe marges moeten zien te overleven", waarschuwt Mien Gillis. "In een periode waarin de handel zo al onder grote druk staat en volop moet investeren in innovatie en e-commerce, komt het initiatief van de minister bijzonder ongelegen."

UNIZO is niet blind voor de realiteit op het terrein en ziet ook dat de sperperiode in de praktijk deels wordt uitgehold door koppelverkoop. "Maar het gaat niet op om een wetgeving af te schaffen met als argument 'dat ze toch niet wordt nageleefd'", aldus nog UNIZO. "De rechtsonzekerheid die momenteel rond de sperperiode hangt, heeft vooral te maken met het niet optreden van de Economische Inspectie tegen inbreuken. Er is nood aan duidelijke instructies om bij vastgestelde overtredingen op de sper- en soldenreglementering consequent op te treden."

Meer weten: Contacteer UNIZO-persverantwoordelijke Filip Horemans
M 0478/22 37 51 - E filip.horemans@unizo.be