UNIZO over slechts 1,6% marktaandeel elektrische wagens: "Als de beleidsmakers het echt menen met de transitie, moeten ze dringend een tandje bijsteken."

"Met momenteel nog maar 3.655 publieke laadpalen in Vlaanderen en nog heel veel onduidelijkheid van de exacte kostprijs van elektrisch rijden - in vergelijking met rijden op fossiele brandstof - kan niemand verrast zijn over het nog altijd heel minimale aandeel van elektrische personenauto's op onze wegen." Dat zegt UNIZO naar aanleiding van zopas gepubliceerde Statbel-cijfers waaruit blijkt dat volledig elektrische auto's vandaag slechts 1,6 procent van de totale markt vertegenwoordigen. Met inbegrip van de hybride voertuigen komen we aan 7,9 procent marktaandeel. "Het afgelopen jaar kwamen er weliswaar 15.383 geheel of deels elektrische wagens bij, wat het totaal op 43.905 brengt, maar om een echte doorbraak te forceren, zijn er dringend meer doortastende maatregelen nodig."

In haar vorig jaar gelanceerde visienota daarover hamerde UNIZO al op het belang van een versnelde uitrol van voldoende laadpalen. Zo moeten er volgens UNIZO op snelwegen minstens om de 40 kilometer snellaadpalen moeten staan. In nieuwe verkavelingen wil UNIZO verplicht een minimum aantal laadpalen opgelegd zien, afhankelijk van het aantal loten. Verder bepleit UNIZO begeleidings- en subsidiemaatregelen om potentiële privé-investeerders in laadinfrastructuur aan kantoorgebouwen, shoppingcentra, recreatiebedrijven, hotels, tankstations... over de streep te trekken.

"Veel ondernemers nemen de overstap naar elektrische wagens wel degelijk ernstig in overweging", benadrukt Danny Van Assche van UNIZO. "Maar de nog te grote onduidelijkheid en het gebrek aan voldoende laadinfrastructuur houden hen tegen. Dat geldt trouwens ook voor taxibedrijven en andere professionele vervoerders, voor wie een voldoende dicht laadnetwerk essentieel is. Hoog tijd dat de bevoegde beleidsmakers een tandje bijsteken."

Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be