UNIZO over start Brexit-onderhandelingen nu woensdag: "Handel met Groot-Brittannië zo eenvoudig mogelijk houden"

“We moeten er alles aan doen om de handel met het Verenigd Koninkrijk zo eenvoudig mogelijk te houden voor onze Belgische KMO’s.” Dat zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt over het inroepen van artikel 50 door de Britse premier Theresa May, en het definitief uitstappen uit de Europese Unie. "Onze ondernemers zijn beducht voor nieuwe douaneformaliteiten die mogelijk met de Brexit gepaard gaan. We dringen er vanuit UNIZO dan ook op aan dit soort extra administratieve rompslomp zoveel mogelijk te vermijden."

“Groot-Brittannië is de 4e grootste handelspartner voor Belgische ondernemingen en is daarmee een erg belangrijke exportmarkt voor veel van onze internationaal actieve KMO's", zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. De continuïteit van deze vlotte handelsrelaties blijft dan ook na de Brexit essentieel.

Binnen een termijn van 2 jaar moet de scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie een feit zijn. “Onze ondernemers hebben er alle belang bij dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt. Ze moeten zich kunnen voorbereiden en aanpassen aan de nieuwe situatie. Ondernemers hebben nood aan rechtszekerheid”, aldus nog Karel Van Eetvelt.  Daarom is het volgens UNIZO belangrijk dat de nieuwe afspraken en regels geleidelijk worden ingevoerd.

UNIZO Internationaal startte een informatiecampagne voor ondernemers die zaken doen met Groot-Brittannië. Daarin wordt benadrukt dat de bestaande regels tijdens de onderhandelingen blijven gelden. Ook roept UNIZO Internationaal de betrokken ondernemers op goed te controleren in welke mate ze zijn ingedekt tegen wisselkoersrisico's, nu de waarde van het Britse pond sterker fluctueert ten opzichte van de euro.

Ondernemers met vragen over de Brexit terecht bij de UNIZO Ondernemerslijn:
0800 20 750 - ondernemerslijn@unizo.be


Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
T 02/212.25.77 - M 0478/22.37.51 - E-mail: filip.horemans@unizo.be