UNIZO over tot Broeklin omgedoopte Uplace: "Klinkt al beter, maar het moet ook waargemaakt worden."

UNIZO spreekt van "een positieve evolutie" nu het tot Broeklin omgedoopte Uplace afstapt van de oorspronkelijke megashoppingformule en meer nadruk legt op maakwinkels, gelinkt aan onderwijs en opleiding, in combinatie met onder meer infrastructuur voor culturele activiteiten. "Toch blijft de haalbaarheid van dit project nog altijd een groot vraagteken", waarschuwt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO.

"55.000 vierkante meter opvullen met circulaire maakwinkels klinkt verre van evident. De bezetting moet wel degelijk volgens dit concept gebeuren. Wat als ze die niet blijken te vinden wanneer het complex er effectief staat?", vraagt Danny Van Assche zich luidop af. "Het voorbeeld van Docks Bruxsel illustreert hoe gauw zo'n project dan toch weer verglijdt naar een banaal megashoppingscenter, met daarin de grote usual suspects onder één dak. En daar blijven we tegen."

Voor UNIZO moeten KMO-activiteiten de basis en het kloppende hart van Broeklin vormen. Activeiten ook die een duidelijke meerwaarde bieden en complementair zijn ten aanzien van het bestaande aanbod in de omliggende kernen, ook op vlak van bijkomende tewerkstelling in deze door hoge werkloosheid getroffen regio.

"Wat ons betreft, is er nog heel wat studiewerk nodig naar de economische haalbaarheid, de impact op het bestaande kmo-weefsel in de ruime omgeving en uiteraard op de mobiliteit", besluit Danny Van Assche. "Meest cruciaal in dit verhaal zijn de vergunningsvoorwaarden. Die zullen heel strikt en gedetailleerd moeten worden uitschreven om alle ruimte voor interpretatie dicht te metselen en uithollingen van het initiële concept onwrikbaar af te blokken. Daarbij moet het begrip 'maakwinkel' ook heel scherp worden gedefinieerd. Maar onder die voorwaarden is dit concept voor UNIZO wel een mogelijke uitweg voor een jarenlange juridische strijd."

Info: Ondernemers met vragen naar aanleiding van de coronacrisis vinden heel wat informatie op de UNIZO-infopagina www.unizo.be/corona. Ze kunnen ook de klok rond terecht bij de UNIZO Coronalijn, op het nummer 0800 20 750, via mail ondernemerslijn@unizo.be en via chat (enkel tijdens kantooruren) op www.unizo.be.

Bekijk ook het UNIZO Coronajournaal op www.unizo.be/unizojournaal.
 
Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be