UNIZO over Turteltaks: Discriminatie tussen kmo's en multinationals wegwerken

"Kmo's zorgen voor 70 procent van onze tewerkstelling en gaan niet zo snel lopen bij de minste beleidsverandering. Ze zijn verankerd in ons economisch en sociaal weefsel. Daarom is het onbegrijpelijk dat zij systematisch meer betalen dan multinationals", zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt naar aanleiding van de berichtgeving vandaag over de Turteltaks. Multinationals betalen relatief lagere bijdragen of heffingen, of ze zijn zelfs volledig vrijgesteld, bijvoorbeeld omdat ze rechtstreeks op het Elia-net zijn aangesloten. UNIZO berekende dat kmo’s in Vlaanderen samen ongeveer evenveel stroom verbruiken als de grote industriële verbruikers. Maar door de nieuwe heffing op elektriciteit betalen ze in verhouding wel 10 keer meer. Dat de regering maatregelen neemt om de historische schuldenberg weg te werken, noemt UNIZO "noodzakelijk en niet meer dan normaal". De ondernemersorganisatie stoort zich wel aan de kmo-onvriendelijke manier waarop dat gebeurt. UNIZO vraagt - ook na eerder negatief advies door de Raad van State op de taks - om de Vlaamse heffing op elektriciteit aan te passen.
 
De ongelijkheid tussen multinationals en eigen kmo’s is trouwens geen alleenstaand geval in Europa. Veel EU-lidstaten bezondigen zich aan dit soort van praktijken. UNIZO dringt er bij de Vlaamse en Belgische overheden op aan om deze problematiek Europees aan te pakken en te zorgen voor eerlijke concurrentie tussen grote en kleine ondernemingen.
 
Elektriciteitsheffing

Een KMO die 49 Megawattuur per jaar verbruikt betaalt 770 euro heffing, wat neerkomt op 15,5 euro per Megawattuur. Een multinational die er ruim 100 Gigawattuur per jaar doorjaagt, betaalt minstens 100.000 euro heffing, maar omgerekend komt dat neer op maximum 1 euro per Megawattuur. “Makkelijk 15 keer minder dan een KMO, dus”, aldus UNIZO.
 

Meer over: Energie, Energieprijzen