UNIZO over verhoogde investeringsaftrek digitale investeringen: Ondernemers meer en meer digitaal

Vandaag keurde de ministerraad een KB goed over een verhoogde investeringsaftrek voor digitale investeringen. Concreet gaat het om drie soorten investeringen die nu dus ook onder de verhoogde investeringsaftrek vallen: aankoop van betaalterminals, systemen voor elektronische facturatie en beveiliging van ICT. Deze investeringen geven recht op een verhoogde investeringsaftrek, namelijk het basispercentage plus 10 percentpunten. UNIZO drong hier al langer op aan, in het belang van de ondernemers. “Een verhoogde investeringsaftrek stimuleert ondernemers om te digitaliseren”, aldus UNIZO. De maatregelen gaan in werking vanaf het aanslagjaar 2016.
 
Betaalterminal
De helft van de ondernemers heeft zijn eigen betaalterminal, de andere helft huurt. Wie de terminal aankoopt, zal nu dus kunnen rekenen op een verhoogde investeringsaftrek. Dat zal ondernemers aanmoedigen om meer gebruik te maken van elektronisch betaalverkeer.

Elektronische facturatie, handtekening of archivering
Uit onderzoek van UNIZO blijkt dat bijna de helft niet elektronisch factureert. 45% factureert via PDF, 2,3% via een gecertificeerde PDF en 5,3% via een digitaal platform. Ook de laatste cijfers van DAV tonen dat nog maar 8,72% van de ondernemingen ‘echt’ elektronisch factureert. Een verhoogde investeringsaftrek stimuleert ondernemers om meer elektronisch te factureren, wat veel voordelen oplevert. Elektronisch factureren is sneller, geeft minder papierwerk en is veiliger.

Beveiliging
Bijna 1 op 8 ondernemers krijgt te maken met hacking van het IT-systeem. Een verhoogde investeringsaftrek voor systemen voor de beveiliging van informatie, netwerken en ICT-installaties is wederom een stimulans voor ondernemingen (zeker kleinere) om zich voldoende te wapenen tegen internetcriminaliteit ( o.a. ook via webshop).
 

Meer over: Betaalverkeer, Betaalterminal, Elektronisch betaalverkeer, Factuur