UNIZO over zopas gestemde Europese richtlijn tegen oneerlijke handelspraktijken in voedingssector: "Goede principes nu ook doortrekken naar andere sectoren"

Gisteren werd het voorstel van Europese richtlijn tegen oneerlijke handelspraktijken, ter bescherming van bedrijven in de voedingssector, gestemd in het landbouwcomité van het Europees parlement. Een goede zaak, aldus UNIZO. Kleine bedrijven bevinden zich vaak in een economisch afhankelijke relatie ten opzichte van grotere bedrijven in de voedingsketen, door een gebrek aan onderhandelingsmacht. Door de richtlijn, waarin enkele oneerlijke handelspraktijken verboden worden, zal deze economische afhankelijkheid afnemen en zullen de betrokken ondenemers beter beschermd zijn. Laattijdige betalingen, het eenzijdig annuleren van bestellingen van beperkt houdbare producten en andere misbruiken worden verboden.

Specifiek in de voedingssector, waar heel wat goederen een beperkte houdbaarheidsdatum hebben en na verloop van tijd bederven, zorgen dit soort misbruiken vaak tot extra schrijnende situaties, omdat de producten in de loop van dat proces onverkoopbaar kunnen worden. Het is goed dat Europa zich daarom in eerste instantie op deze sector focust. UNIZO rekent er wel op dat dit de aanzet vormt voor een grotere en bredere reeks beschermingsmaatregelen in B-to-B-relaties, over de sectoren heen.
De Belgische beleidsmakers zullen nu moeten bekijken welke bepalingen uit deze richtlijn worden meegenomen in het nationale wetsontwerp voor een betere bescherming in B-to-B-relaties. Dat is momenteel in opmaak.

Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E
filip.horemans@unizo.be