UNIZO positief over invoering Globalisatiemechanisme: "Broodnodige zuurstof voor bedrijven met extra hoog omzetverlies."

UNIZO reageert heel positief op de invoering van het Globalisatiemechanisme voor ondernemingen met extra hoog omzetverlies, door de Vlaamse regering, op initiatief van minister van Economie, Hilde Crevits. "De Vlaamse regering had uiteraard al een reeks corona-steunmaatregelen voorzien, maar die volstonden niet voor bedrijven met een heel grote bedragen aan omzetverlies en vaak extra hoge doorlopende kosten", verduidelijkt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "We hebben daarom ook erg aangedrongen op een andere, meer doortastende manier om deze bedrijven door deze crisis te loodsen. En die is er nu."

De Globalisatiepremie is vooral bedoeld voor kmo's met hogere omzetten (vanaf 450.000 euro tijdens de laatste drie kwartalen van 2019), die 60% of meer omzetverlies hebben geleden in de laatste drie kwartalen van 2020. "Maar dat betekent niet dat het daarom altijd om grotere kmo's moet gaan met veel werknemer", benadrukt Danny Van Assche. "Zo komen ook bedrijven die werken met freelancers, jobstudenten en uitzendkrachten in aanmerking, zoals vaak het geval is in de eventsector."

UNIZO vindt het bovendien goed dat de steun afhankelijk wordt gesteld van een aantal individuele parameters, zoals de tewerkstelling en het omzetverlies in de onderneming. "Zo krijgt elk bedrijf een bedrag op maat van de eigen situatie", besluit Danny Van Assche van UNIZO. "Maar het maakt de aanvraag wel complexer. We adviseren kmo's daarom aan om zich bij de aanvraag te laten bijstaan door hun boekhouder of accountant."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona