UNIZO positief over langer betalingsuitstel bankkredieten voor bedrijven: "Dit gaat veel ondernemers vooruithelpen."

UNIZO reageert positief op het zopas door de banken en minister van Financiën Vincent Van Peteghem aangekondigde engagement om extra uitstel te verlenen van kapitaalaflossingen op ondernemingskredieten, tot 30 juni. Het tweede charter daarover liep normaal af op 31 maart. Het gaat om een collectieve maatregel voor bedrijven die in 2019 gezond waren. Voor andere bedrijven worden de mogelijkheden case by case bekeken. "Met onze actie 'Laat onze ondernemers nu niet los' hadden we een oplossing gevraagd voor de financiële nood van onze zwaar getroffen bedrijven en dit initatief speelt daar nu op in voor een grote groep  ondernemers. De maatregel zal extra zuurstof  geven aan veel ondernemingen die door corona in liquiditeitsnood zitten", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Daarbij vinden we het goed dat de banken voor de definitie 'gezond bedrijf' terugkijken naar 2019."

"Extra belangrijk is dat ook bedrijven die al de maximale uitsteltermijn van 9 maanden hebben 'opgebruikt' toch nog extra uitstel kunnen krijgen, als ze financieel gezond zijn maar, bijvoorbeeld door stilliggende activiteiten tijdelijk geen inkomsten kunnen genereren", gaat Danny Van Assche van UNIZO verder. "Bij het tweede bankencharter vielen nog heel wat bedrijven uit de boot, onder meer uit de eventsector, de toeristische sector..., net omdat ze toen al de maximumtermijn hadden bereikt."

Ook het feit dat er bij de toekenning van het uitstel geen dossier- of administratiekosten worden aangerekend valt bij UNIZO in  goede aarde. "Er gaan dus heel wat bedrijven geholpen kunnen worden, zonder extra kosten."

"Maar daarmee zijn alle problemen uiteraard nog niet van de baan", gaat Danny Van Assche verder. "Zo is de toekenning van overbruggingskredieten door de banken onder de huidige Garantieregeling nog veel te beperkt. Van de voorziene 10 miljard voor de maatregel is nog maar een fractie gebruikt." Ook vraagt UNIZO een extra verlenging van de Garantieregeling tot eind dit jaar. "Want het is van groot belang dat de financiering van kmo's voor de rest van het jaar gegarandeerd blijft. We rekenen er in elk geval op dat de banken hun rol gaan spelen, om gezonde bedrijven door de crisis te halen."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona