UNIZO positief over versnelde moederschapsuitkering voor zelfstandige moeders en over recht op ziekte-uitkering zelfstandige 65-plussers. Maar met kanttekeningen.

UNIZO reageert tevreden op het initiatief van ministers Maggie De Block (Open VLD) en Denis Ducarme (MR), waardoor de ziekenfondsen de uitkering aan zelfstandige moeders binnen de maand moeten uitbetalen. Tot nu toe liet die uitbetaling, afhankelijk van het ziekenfonds, soms tot vier maanden op zich wachten.

Ook het feit dat actieve zelfstandigen na hun 65ste voortaan in aanmerking komen voor een uitkering bij ziekte of ongeval - eveneens door toedoen van de ministers - is volgens UNIZO een belangrijke stap vooruit. Zo moeten deze ondernemers bij tegenslag niet noodgedwongen op pensioen bij gebrek aan een vervangingsinkomen. UNIZO betreurt hier wel dat de maatregel enkel geldt voor wie als actieve 65-plusser minstens het minimuminkomen voor zelfstandigen in hoofberoep (13.550,50 EUR) verdient, een criterium dat ze niet altijd in de hand hebben. Hier moet nog een oplossing voor gevonden worden, aldus UNIZO.

Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be