UNIZO reageert positief op bijkomende coronamaatregelen voor bedrijven door Vlaamse regering. "We kijken nu uit naar de bijkomende initiatieven van de federale regering"

UNIZO reageert positief op de bijkomende maatregelen die de Vlaamse regering heel snel heeft genomen voor bedrijven die in financiële moelijkheden geraken door de coronacrisis. "Met de eenmalige hinderpremie van 4.000 euro voor wie zijn zaak volledig moet sluiten en 2.000 euro voor wie in het weekend moet sluiten, plus een vergoeding van 160 euro per dag voor wie na 21 dagen nog altijd gesloten moet blijven, voldoet de regering al in grote mate aan onze vraag naar een rampenfonds", aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. Ook de aandacht die de Vlaamse regering daarbij heeft voor de eenvoud van het systeem, met een minimum aan rompslomp, kan op de goedkeuring van UNIZO rekenen.

De 100 miljoen euro die de Vlaamse regering uittrekt voor crisiswaarborgen, waardoor ondernemers ook voor bestaande schulden  een overbruggingskrediet kunnen laten waarborgen door de Participatiemaatschappij Vlaanderen, wordt door UNIZO eveneens als een erg belangrijke maatregel verwelkomd. Net zoals de flexibiliteit ten aanzien van ondernemingen die het moeilijk krijgen om termijnen na te komen die voorzien zijn bij bepaalde subsidies van VLAIO.

"De Vlaamse regering heeft gedaan wat op deze korte termijn mogelijk was", aldus nog UNIZO-topman Danny Van Assche. "Er blijven echter nog vragen en noden waarvoor op dit ogenblik geen oplossing is, zoals een schaderegeling voor acuut getroffen sectoren als de reis- en eventsectoren, de sierteelt..., maar we hebben begrepen dat de Vlaamse regering hier bijkomende mogelijkheden onderzoekt. Ook de brief aan Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen om soepelheid te vragen met betrekking tot de staatssteunregels, noemt UNIZO belangrijk, evenals het overleg met de bankenkoepel Febelfin over de liquiditeitspositie en financiële situatie van bedrijven en gezinnen.

UNIZO kijkt intussen met veel aandacht naar de bijkomende initiatieven die de federale regering zal nemen, gezien de genomen maatregelen tot nu toe te beperkt zijn voor onze bedrijven om deze crisis door te komen.

Info: Ondernemers met vragen naar aanleiding van de Corona-crisis vinden heel wat informatie op de UNIZO-infopagina www.unizo.be/corona. Ze kunnen ook de klok rond terecht bij de UNIZO Ondernemerslijn, op het nummer 0800 20 750, via mail ondernemerslijn@unizo.be en via chat (enkel tijdens kantooruren) op www.unizo.be.

Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona