UNIZO roept ondewijskoepels op om tandje bij te steken voor duaal leren vanaf volgend schooljaar

UNIZO roept de onderwijskoepels op om een tandje bij te steken, zodat alsnog vanaf volgend schooljaar kan worden gestart met het nieuwe duaal leren. "We hebben dringend nood aan een drastische opwaardering van de stelsels van leren en werken. Iedereen weet dat al jaren", aldus Johan Bortier, waarnemend gedelegeerd bestuurder van UNIZO.

"Leerlingen die graag 'al doende' competenties willen aanleren, moeten uitzicht krijgen op een sterker opleidingsaanbod. Duaal leren zou, zoals in het buitenland, een positieve keuze moeten zijn van jongeren. Het leidt niet enkel toe naar de arbeidsmarkt, maar kan jongeren ook uitdagen om verder te studeren", aldus nog Johan Bortier. "Dat duaal leren enkel in proeftuinen blijft lopen, zal jongeren en ouders niet overtuigen om voor deze leerweg te kiezen. Uitstel is voor UNIZO geen optie. "Onze werkgevers hebben dringend nood aan gemotiveerde, praktisch opgeleide arbeidskrachten om hun nu vaak veel te lang openstaande vacatures in te vullen", benadrukt Johan Bortier. "We roepen de Vlaamse regering op om eindelijk werk te maken van een volwaardig duaal leren binnen het Vlaamse onderwijslandschap."

"Sneller schakelen komt zowel de leerlingen en hun scholen als de werkgevers ten goede. En bij uitbreiding onze ganse economie", besluit waarnemend UNIZO-topman Johan Bortier. "Elk jaar verder uitstel is een extra verloren jaar. We begrijpen dat dit voor de onderwijskoepels een uitdaging vormt. Maar ons lijkt het beter om toch al te starten, en desnoods onderweg wat leergeld te betalen. Onze werkgevers staan in elk geval volop klaar om werkplekken ter beschikking te stellen."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be