UNIZO: "Slechts in 4 % KMO's wordt gestaakt, maar nodeloos veel hinder in 1 op 3 bedrijven. En waarvoor?"

In amper 4 % van de KMO's met personeel wordt vandaag gestaakt. Dat blijkt uit een UNIZO-ledenenquête die sinds deze ochtend loopt. Toch ondervindt 30 % van deze bedrijven hinder door de staking. Daarvan maakt 45 % gewag van bestellingen bij leveranciers die niet doorkomen. 33 % klaagt over leveringen aan klanten die niet kunnen doorgaan door de staking. In 12 % van de getroffen KMO's kwamen werknemers deze ochtend noodgedwongen te laat toe op het werk. Het onbegrip voor de staking is groot bij de KMO's. Voor de eisen van de stakers hebben ze nog minder begrip. "Allemaal nodeloze frustratie, hinder en schade aan onze economie die vermeden had kunnen worden", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Ik ben er nog steeds van overtuigd dat we tot een akkoord met de vakbonden kunnen komen", gaat de UNIZO-topman verder. "Maar dan moeten ze wel heel snel terug aan tafel komen en stoppen met het voeden van de polemiek."

Danny Van Assche betreurt vooral hoe door de vakbonden heel eenzijdig de focus wordt gelegd op - énkel - de loonmarge van 0,8 %, zonder daarbij te vermelden dat die bovenop de automatische loonindexering (3,8 %) komt. "We spreken hier dus over 4,6 % loonsopslag in totaal, als verworven basis voor de onderhandelingen. Daar bovenop waren we van werkgeverszijde bereid om creatief mee te denken over over oplossingen voor onder meer de minimumlonen, over het optrekken van waarde van een maaltijdcheque... We kunnen ervoor zorgen dat de brutoverhoging van 0,8 % een nettoverhoging van 1,32 % wordt, wat meer is dan de 1,1 % loonsverhoging van het vorige loonakkoord. Maar niet als de vakbonden hun achterban op deze manier blijven opjutten. Akkoorden worden aan tafel gemaakt en niet op straat."

Volgens berekeningen van de UNIZO-studiedienst zou de kostprijs van deze staking voor onze economie oplopen tot 600 miljoen euro, indien 1 op 3 werknemers zou staken. "Maar zoals uit onze UNIZO-enquête blijkt, ligt de stakingsbereidheid nog een stuk lager dan we zelf hadden ingeschat, waardoor ook de kostprijs lager zal uitvallen", besluit Danny Van Assche van UNIZO.
 
Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be