UNIZO: "Snuffelstages in bedrijven prima, maar effectieve start duaal leren primeert"

"UNIZO vindt het goed dat leerlingen al op jongere leeftijd kunnen proeven van de échte werkvloer", reageert gedelegeerd bestuurder van UNIZO, Danny Van Assche, op de door ministers van Onderwijs (Hilde Crevits) en Werk (Philippe Muytters) aangekondigde 'snuffelstages' voor leerlingen vanaf 14 jaar. De betrokken jongeren, in eerste instantie uit het beroeps- en technisch onderwijs, kunnen via dit systeem vanaf volgend schooljaar gedurende één week op 'kijkstage' in een echt bedrijf. Zo leren ze het beroep dat hen interesseert beter kennen, als aanloop naar hun opleidingstraject via duaal leren, vanaf 15 jaar. "Elk initiatief op dit vlak is uiteraard welkom", aldus nog Danny Van Assche, "Al is dit helemaal niet zo nieuw. Via onze eigen UNIZO Onderwijs&Ondernemen-werking laten we leerlingen uit het lager en secundair onderwijs al jaren proeven van de echte werkvloer, overigens met de steun van de Vlaamse overheid."

Zo organiseert UNIZO Onderwijs&Ondernemen van 8 januari tot 29 maart opnieuw haar jaarlijkse Techclass-traject, een 'opendeurdag-formule', waarbij meer dan 100 innovatieve technische en technologische KMO's over de 2000 leerlingen uit het lager en secundair onderwijs verwelkomen. Daarbij krijgen de leerlingen niet alleen een rondleiding met uitleg maar worden ze ook effectief 'aan het werk' gezet, tijdens praktische workshops. Sinds dit jaar krijgen de deelnemende scholen en hun leerkrachten ook de kans om zelf les te geven binnen de bedrijfsmuren, om zo de link tussen school en werkvloer nog extra te versterken.
Klik hier voor meer info over UNIZO Techclass.

"Snuffelstages vanaf volgend schooljaar, voor ons prima. Maar veel belangrijker nog voor UNIZO is de verdere uitrol van het nieuwe duaal leren, met de uitbreiding van de proeftuinen, dit en volgend schooljaar, en de effectieve start van het nieuwe duaal leren vanaf september 2019. Vooral dáár zitten onze werkgevers op te wachten, met intussen al honderden erkende leerwerkplekken."
Meer weten: Contacteer UNIZO-persverantwoordelijke Filip Horemans
M 0478/22 37 51 - E filip.horemans@unizo.be