UNIZO sterk gekant tegen cashverplichting voor handelszaken

Minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne heeft een wetsontwerp klaar om handelszaken te verplichten contant geld te aanvaarden van klanten. Hij voorziet zelfs boetes van minimum 208 euro voor overtreders. UNIZO noemt het voorstel waanzinnig. “Dit gaat in tegen de tijdsgeest, tegen het vrij ondernemerschap en tegen de initiatieven die de overheid de voorbije jaren zelf heeft genomen”, zegt gedelegeerd bestuurder Danny van Assche.

UNIZO strijdt al sinds lang voor het principe dat handelaars zélf moeten kunnen bepalen of ze uitsluitend cash, elektronisch betalen of een combinatie van de twee aanbieden. Een eenzijdige verplichting om contant geld te aanvaarden, gaat daar lijnrecht tegenin. Lees hier ons volledige persbericht over de kwestie.

Aan de andere kant van het spectrum -op het vlak van elektronisch betalen- kwam de federale regering een tijd geleden al met een wet die stelt dat handelaars vanaf 2022 naast cash geld, ook minstens één vorm van eletronisch betalen moesten aanbieden. Alle praktische informatie over die verplichting, vind je hier.

Elektronisch betalen gaat allang niet meer uitsluitend over bancontact. Ook Payconiq en NFC vallen onder die term. Een handig overzicht van alle varianten vind je op deze pagina.