UNIZO tevreden met veroordeling Keyware

Ondernemersorganisatie UNIZO is tevreden met de veroordeling van Keyware Smart Card Division. Volgens de rechtbank heeft het bedrijf zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, oplichting en inbreuken op het Wetboek van Economisch Recht. Het was destijds UNIZO die de kat de bel aanbond. Keyware moet een boete betalen van 720.000 euro, alsook een schadevergoeding aan zo goed als alle benadeelde partijen die in de duizenden euro’s loopt. Alle ondernemers – op enkele uitzonderingen na - ontvangen een vergoeding van 1 tot bijna 2.000 euro.

UNIZO waarschuwt ondernemers al jaren voor de oneerlijke contracten die betaalterminalleverancier Keyware aan ondernemers probeert aan te smeren en heeft er mee voor gezorgd dat Keyware uiteindelijk door de rechtbank is veroordeeld.

Wat was het probleem?
Ondernemers wisten niet dat ze zich tot een vijfjarencontract verbonden met Keyware die ze enkel na het betalen van een verbrekingsvergoeding en dossierkosten vroegtijdig konden beëindigen. UNIZO ontving hierover al tal van klachten. Vorig jaar al diende UNIZO daarom ook klacht in bij de FOD Economie. Ze kreeg toen gelijk. De klacht leidde tot deze veroordeling. UNIZO wijst er echter op dat de praktijken van Keyware blijven voortduren. "Nog wekelijks ontvangen wij bij onze Ondernemerslijn klachten van ondernemers over Keyware", aldus UNIZO.

Veel klachten over Keyware gaan over gebrekkige of onbereikbare klantenservice en geld dat op verkeerde rekeningen wordt gestort. Maar de meeste klachten zijn er over de langdurige contracten. Keyware biedt enkel overeenkomsten van 5 jaar aan, die ondernemers enkel vroegtijdig kunnen stopzetten na het betalen van een forfaitaire verbrekingsvergoeding van 500 euro tot 750 euro (excl. btw) en 75 euro dossierkosten. Levert de ondernemer daarnaast de betaalterminal niet binnen de drie dagen aangetekend bij Keyware in, dan komt daar nog eens een boete van 1.000 euro (excl. btw) bij.

UNIZO Charter
Om ondernemers beter te beschermen, ontwikkelde UNIZO het charter voor Betaalterminals dat Worldline, CCV, kredietkaart België, Loyaltek, Ingenico Payment Services, Easy Payment Services bvba en EMS ondertekenden. Dat garandeert dat zelfstandigen niet langer dan één jaar gebonden zijn wanneer ze met één van deze terminalleveranciers een huurovereenkomst sluiten.

Meer info via www.unizo.be/projecten/unizo-charter-voor-leveranciers-betaalterminals.

Meer over: Betaalterminal, Betaalverkeer