UNIZO trapt werkjaar af met sterke boodschap "Wij doen voort!"

Wij doen voort 2"Wij doen voort, ongeacht wat er rondom ons gebeurt, ongeacht de niet evidente omstandigheden." Met die positieve insteek gaf UNIZO dinsdagavond, 27 september, de aftrap van het nieuwe UNIZO-werkjaar. Weliswaar geen onvoorwaardelijke boodschap, lieten UNIZO-gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt en UNIZO-voorzitter Karl Verlinden verstaan.

Zo drong Karel Van Eetvelt andermaal aan op een aangepaste vennootschapsbelasting, zodat KMO's een eerlijk een gelijk speelveld krijgen, in vergelijking met de multinationals. Vandaag betalen die multinationals vaak slechts vijf procent winstbelasting, terwijl dat bij de KMO's gemiddeld achtentwintig procent is. "Dit kunnen we niet aanvaarden." Tegelijk liet Karel Van Eetvelt zich positief uit over een reeks recente regeringsmaatregelen, zoals de lastenverlaging bij een eerste aanwerving, de geïntegreerde steunmaatregelen bij hinder door openbare werken, de flexibilisering van de studentenarbeid... Maatregelen en die effectief hun vruchten afwerpen. "Maar er is nog veel meer werk aan de winkel. Zo moet er nu voluit  werk gemaakt worden van de competentiekloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, te beginnen bij de uitrol van een gemoderniseerd systeem van duaal leren. Het aantal Vlaamse vacatures op een jaar tijd is met 110.000 (+40 pct) gestegen, maar dat het aantal is werklozen in dezelfde periode slechts met 6.000 eenheden (2,5 pct) afgenomen. Dat zegt genoeg."

Wij doen voort 3Vlaams minister-president Geert Bourgeois onderschreef de analyse van Karel Van Eetvelt en zoomde daarbij in op een aantal belangrijke elementen uit het Vlaams regeringsbeleid, die eerder door Karel Van Eetvelt waren aangehaald. Bourgeois beaamde ook dat er een gelijk fiscaal speelveld moet komen voor KMO's. "Maar", zo moest hij daar meteen aan toevoegen, "Dit is een federale bevoegdheid, maar ik hoop heel erg dat het er komt."De Vlaams minister-president brak tot slot ook een lans voor de handelsakkoorden TTIP en CETA met de VS en Canada. "Die akkoorden zijn van zeer groot belang voor Vlaanderen. Wij leven van de export, we moeten inzetten op innoverende en exporterende ondernemingen."Wijdoenvoort4Met het oog op de toekomst lanceerde UNIZO tijdens het startevent haar nieuwe, opgefriste logo. Nog altijd heel herkenbaar, maar moderner en dynamischer.  Ook werd tijdens het event het vervolg gelanceerd van de actie "#wijdoenvoort", waarbij op ludieke manier wordt getoond wat het zou betekenen indien zelfstandigen hun uren zouden tellen en niet zouden voortdoen. Na de cartoons eerder dit jaar worden dit keer ludieke filmpjes gelanceerd, met de steun van verschillende acteurs en zelfstandigen uit de mediawereld.

Bekijk hier de fotoreportage door onze fotograaf Dann zijn lens.

OPROEP: Steun onze actie #wijdoenvoort en toon samen met ons hoe belangrijk de inzet van zelfstandigen is voor onze maatschappij en economie. Ga naar www.wijdoenvoort.be en deel de filmpjes via sociale media. Bedankt!