UNIZO verkiest AtelierO uit Tienen tot nationale HIB'er (Handmade In Belgium) van het Jaar

UNIZO riep AtelierO van de familie Claes uit Tienen, gespecialiseerd in de productie van steunzolen en orthesen op maat, zonet uit tot nationale "HIB'er van het Jaar". Met de verkiezing bekroont UNIZO een authentiek kleinschalig (ambachtelijk) maakbedrijf dat uitblinkt door innovatie, originaliteit en hoogstaand lokaal vakmanschap. AtelierO haalde het uiteindelijk van de van de vier andere straffe provinciale kandidaten, 'Simple comme Bonjour' (goudsmid, Antwerpen), Chocoladehuis Boon (Limburg), Berloumi (zuivelbedrijf, Oost-Vlaanderen) en Flandrien Kaas (West-Vlaanderen).

HIB staat voor Handmade In Belgium, een label dat in 2013 door UNIZO werd gecreëerd om ambachtelijke maakbedrijven een modern 'uithangbord' te schenken dat hun authenticiteit en vernieuwende karakter benadrukt, ver weg van het achterhaalde bestofte imago dat het woord 'ambachtelijk' soms nog oproept. Intussen kregen 550 bedrijven het HIB-label door UNIZO toegekend, gaande van goudsmeden tot chocolatiers, over producenten van handgemaakte matrassen, steunzolen, orthesen, en veel meer. Essentieel is de kleinschalige, lokale productie onder rechtstreekse aansturing van de zaakvoerder, waarbij vakkundig handwerk een belangrijk deel van het productieproces uitmaakt.

De vakjury verkoos AtelierO omwille van de expertise, het vakmanschap, de passie en de grote maatschappelijke meerwaarde waarvoor het familiebedrijf staat. AtelierO is gespecialiseerd in het maken van steunzolen en orthesen op maat. Daarbij legt het bedrijf zich al tientallen jaren toe op het maken van orthesen, specifiek voor kinderen met CP, een hersenaandoening waarvan de gevolgen erg verschillen per individueel kind. AtelierO ontwikkelt een oplossing op maat van elk individueel kind en elke patiënt. "Een beroep, een vak, een kostwinning... maar minstens evenzeer een missie, vanuit de ambitie om vakkennis en 'handigheid' ten dienste te stellen van mensen die het nodig hebben en zo hun levenskwaliteit te verbeteren", benadrukt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, de bijzondere economische, maatschappelijk én menselijke meerwaarde van AtelierO van de familie Claes. "Het is dan ook met overtuiging, trots en dankbaarheid dat ik AtelierO uitroep tot nationale 'HIB'er van het Jaar." Naast de UNIZO-award ontving AtelierO tevens een cheque ter waarde van € 5.000, uitgereikt door logistiek bedrijf TNT.

Toen UNIZO in 2013 het HIB-label lanceerde, bestonden er in België nog geen formele, wettelijke erkenningscriteria voor 'ambachtelijke bedrijven. Sinds juni 2016 is die officiële erkenning, door de FOD Economie, er wel. In datzelfde jaar reikte de FOD nog 689 erkenningen uit aan ambachtelijke bedrijven. Op datum van 5 april 2019 waren het er in totaal 1.574 (hoofd- en bijberoepers). 1044 (of 66 %) van die erkende ambachtelijke bedrijven zijn eenmanszaken, de overige zijn vennootschappen. Voedingsproducenten vormen de grootste groep (372 bedrijven), gevolgd door houtbewerkers (171), meubelen en binnenenhuisdecoratie (156). Creatievelingen in de sectoren textiel, leder en mode staan op de vierde plaats (139). Producenten van luxegoederen (juwelen, horloges en parfum) vervolledigen de Top 5 (128). Verder in het sectorale rijtje: keramiek (87), metaal (75), bouw, herstelling en renovatie (68), grafische kunsten (50), glas (39), muziek (36), bloemen en tuinen (23), diensten aan personen en dieren (20), steen (20) en papier (18). Onder de noemer 'andere sectoren' bevindt zich nog een diverse groep van in totaal 156 erkende ambachtelijke bedrijven.

Info: www.unizo.be/handmadeinbelgium en www.unizo.be/hibervanhetjaar

Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be