UNIZO verkiest Festicup uit Zonhoven tot 'Starter van het jaar'

"Een inspirerend voorbeeld voor circulaire economie in de praktijk"

Onze economie heeft doorlopend nood aan nieuw bloed, jonge starters met creatieve ideeën die er volop willen voor gaan en met hun toegevoegde waarde welvaart creëren. Om die boodschap kracht bij te zetten en een podium te geven aan inspirerende - aanstekelijke - rolmodellen, verkiest UNIZO al geruime tijd de wedstrijd "Starter van het jaar". Uit een preselectie van 5 straffe provinciale laureaten, verkoos de jury dit jaar 'Festicup' uit Zonhoven tot nationale winnaar. Het jonge bedrijf haalde het van Crimibox (Ternat/Vlaams-Brabant), 4Gold (Oostmalle/Antwerpen), Het Graafschap (Kortrijk/West-Vlaanderen) en MoNoA (Dendermonde/Oost-Vlaanderen).

Festicup, gerund door ondernemersduo Jozef Plevoets en Steven Van Herreweghe, voorziet in een breed assortiment plastic onbreekbare en herbruikbare bekers waarmee ze evenementen en festivals een duurzame oplossing bieden voor het schenken van dranken. Naast het aanleveren van heel stevige herbruikbare bekers zorgen ze ook voor het reinigen van de bekers met hun mobiele vaatwasunit (met reinigingsproduct op basis van bio micro-organismen). Daarmee staan ze model voor de circulaire economie, waarbij tonnen aan plastiek afval kunnen worden vermeden.

"Een schitterend parcours voor dit prille bedrijf en een uitstekende illustratie van een rendabel en duurzaam businessmodel", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO." Jozef Plevoets en Steven Van Herreweghe vormen met hun visie, durf en daadkracht ideale rolmodellen voor de duurzame startersgeneratie van vandaag en morgen." Naast de titel "Starter van het jaar" werd het jonge ondernemersduo bekroond met de UNIZO-award en een cheque van 1.000 euro.

Uit de recentste RSVZ-cijfers over nieuw ingeschreven zelfstandige ondernemers die UNIZO zopas analyseerde blijkt overigens dat meer dan de helft van de starters in Vlaanderen (63.028) en Brussel (18.091) jonger is dan 35 jaar. Opvallend: In Vlaanderen is 1 op 5 starters in hoofdberoep en 1 op 10 starters in bijberoep is jonger dan 25 jaar. Het aandeel van de leeftijdscategorie tussen 18 en 24 jaar bij de startende hoofdberoepers kende een duidelijke groei de laatste tien jaar: + 4,1 %. Nog opmerkelijk: van alle vrouwelijke starters in hoofdberoep in 2017 was 1 op 4 jonger dan 25. Voor mannen was dit iets meer dan 1 op 5. De toename van het aantal jonge starters wijst duidelijk op een verbeterd en hip imago van het ondernemerschap, en het is hoopgevend voor de toekomst omdat hier uit blijkt dat de ondernemersappetijt bij de jongere generaties groeit, waardoor we niet alleen evolueren naar een ondernemend, maar vooral ook naar een ondernemersland.

Bekijk hier de starterscijfers in Vlaanderen en Brussel, volgens leeftijd en geslacht, in detail...

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E
filip.horemans@unizo.be