UNIZO verontrust over aanhoudend gebrek aan corona-(snel)testcapaciteit: "Alweer zijn onze bedrijven de dupe. Los dit snel op!"

UNIZO maakt zich grote zorgen over het aanhoudend gebrek aan voldoende (snel)testcapaciteit en de daaraan gekoppelde beslissing om iedereen met risicocontacten maar zonder ziektesymptomen dan maar zonder test tien dagen in quarantaine te plaatsen. "Heeft er eigenlijk al iemand bij stilgestaan wat dit betekent voor onze betrokken ondernemers?", vraagt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zich af? "Dat betekent dus dat ze werknemers die zich perfect gezond voelen nog langer dan voorheen moeten missen. Ook ondernemers die zelf risicocontacten hadden maar zich fit voelen, kunnen zich nu niet meer laten testen om al na zeven dagen terug naar het werk te gaan en zitten nu dus extra lang noodgedwongen thuis. Dit is alweer een aanslag op het recht op ondernemen. Alsof onze bedrijven het nog niet moeilijk genoeg hadden."

In bedrijven waar medewerkers kunnen telewerken, valt hier in veel gevallen nog een mouw aan te passen. "Maar dat geldt niet in de talloze kmo's met arbeiders in de productie en op werven, met bedienden op de winkelvloer en in magazijnen... Die zitten dus twee weken werkloos thuis, waardoor wie op de werkvloer achterblijft extra hard moet bijbenen en heel vaak het werk niet meer rond krijgt", gaat Danny Van Assche van UNIZO verder.

Extra zorgwekkend is volgens UNIZO de vaststelling dat kennelijk nogal wat artsen in deze situaties automatisch ziekteattesten uitschrijven, terwijl ze quarantaineattesten horen af te leveren bij iemand die niet ziek is. "Voor onze kmo's maakt dit immers een fundamenteel verschil", benadrukt Danny Van Assche, "Want bij een ziekteattest moeten werkgevers gewaarborgd loon betalen, terwijl wie thuis zit met een quarantaineattest op tijdelijke werkloosheid terugvalt." Het te makkelijk uitschrijven van ziekteattesten kan er volgens UNIZO ook toe leiden dat ook wie nog perfect zou kunnen telewerken gewoon met ziekteverlof gaat, met behoud van loon en op kosten van de werkgever.

UNIZO rekent er op dat het huidige tekort aan (snel)testcapaciteit op heel korte termijn wordt weggewerkt, zodat de quarantaineperiodes opnieuw kunnen worden ingekort en potentiële superverspreiders snel kunnen worden gedetecteerd.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22 37 51 – E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona