UNIZO verontwaardigd over niet-verlenging moratorium op faillissementen: "Verplicht gesloten bedrijven, die zich niet kunnen verdedigen, worden nu helemaal in de wind gezet."

UNIZO reageert verontwaardigd en vol onbegrip op de niet-verlenging van het moratorium op faillisementen, dat dit weekend afloopt. "Uiteraard gaat het er niet om dat zo'n moratorium eindeloos moet blijven doorlopen", benadrukt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Maar je kan bedrijven uit verplicht gesloten sectoren toch niet compleet in de wind zetten zolang het hen wettelijk wordt verboden om op eigen kracht omzet en cashflow te genereren. Ze krijgen niet eens de kans om zichzelf te verdedigen en zich zelf uit deze crisis te werken. Waarom werd het moratorium voor verplicht gesloten bedrijven dan bij de tweede lockdown verlengd, terwijl ze vandaag nog even dicht zijn en hun situatie dus geen haar is veranderd? Daarom hameren we andermaal op de nood aan een verlenging van het moratorium voor verplicht gesloten bedrijven, net zo lang tot ze weer mogen heropenen."

UNIZO is des te meer verbaasd over de beslissing nadat gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche amper twee dagen geleden nog duidelijk onderbouwd heeft beargumenteerd waarom een verlenging van het moratorium noodzakelijk is, tijdens een hoorzitting in de Kamercommissie Economie, waar hij was uitgenodigd. "We vrezen nu een golf aan faillissementen, ook van bedrijven die daar zelf helemaal geen schuld aan hebben."

UNIZO gelooft niet dat de versoepeling van de procecure voor gerechtelijke reorganisatie hier het nodige soelaas gaat bieden. "Zolang ondernemers niet weten wanneer ze mogen heropenen, kunnen ze ook geen realistische reorganisatieplannen uitwerken waarmee ze alle schuldeisers zullen kunnen overtuigen." UNIZO verwijst in dat verband ook naar de - nu al - grote terughoudendheid van de banken om broodnodige overbruggingskredieten toe te kennen aan bedrijven, ondanks een royale garantieregeling. "Nu laat ook de overheid hen in de steek."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona