UNIZO verwelkomt extra maatregelen tegen winkelleegstand

UNIZO verwelkomt de extra maatregelen van de Vlaamse regering om de winkelleegstand aan te pakken. "Bij UNIZO ijveren we al decennialang voor initiatieven om het wonen boven winkels in onze handelskernen te bevorderen", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Door wonen, werken en winkelen in onze centra samen te brengen, zorg je voor extra leven in de buurt én voor meer veiligheid, ook na het sluitingsuur van de winkels. We juichen deze regeringsmaatregel dan ook toe. Maar als het deze regering menens is met het versterken van onze kernen, moet ze consequent zijn en tegelijk stoppen met het toekennen van vergunningen aan megashoppingcomplexen buiten de kernen, zoals Uplace", waarschuwt Danny Van Assche. "Anders evolueren we van winkelstraten met onbewoonde verdiepingen naar straten met bewoning boven lege winkelpanden."

UNIZO beseft, net als de Vlaamse overheid, dat lang niet alle leegstaande winkels nog opnieuw door handelaars zullen worden ingenomen. "We zijn  zeker niet tegen de nieuwe ondersteuningsmaatregelen voor wie een leegstaande winkel buiten de handelskern ombouwt tot woonhuis", aldus nog Danny Van Assche, "Ook wonen boven winkels kan gestimuleerd worden. Het is wel zaak om in onze centra zelf nieuwe ondernemersfuncties in de lege handelspanden onder te brengen, om zo opnieuw levende, bedrijvige kernen te creëren. Vrije beroepers, kleinschalige duurzame maakbedrijven, dienstverleners... allemaal kunnen ze bijdragen aan het herstel en/of de versterking van de bedrijvigheid in onze kernen."

UNIZO kijkt intussen volop uit naar de concrete uitvoering van het afgelopen zomer in werking getreden decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid (IHB), waarbij de winkelkerngebieden voor iedereen duidelijk worden afgebakend."
Meer weten: Contacteer UNIZO-persverantwoordelijke Filip Horemans
M 0478/22 37 51 - E filip.horemans@unizo.be