UNIZO verwelkomt snuffelstages en aanloopfases duaal leren, maar onder voorwaarden

UNIZO verwelkomt de aanloopfases en snuffelstages in het systeem van duaal leren, zoals voorzien in het 'decreet duaal leren en aanloopfase van minister van Onderwijs, Hilde Crevits en minister van Werk, Philippe Muyters. Dat decreet werd vandaag goedgekeurd in de commissie onderwijs van het Vlaams Parlement.

"Jongeren vanaf 14 jaar via de snuffelstages alvast een week laten proeven van werken in een écht bedrijf kan hen helpen en extra motiveren om op basis van die eerste ervaring de juiste studiekeuze te maken", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "En een grote instroom van gemotiveerde jongeren met de juiste attitude en talenten in het duaal leren is erg belangrijk, zowel voor de ondernemers, de jongeren zelf als voor de arbeidsmarkt."

Ook de invoering van een zogenaamde 'aanloopfase' waarin jongeren worden klaargestoomd die niet rechtstreeks kunnen instromen in het duaal leren, is volgens UNIZO een goede zaak. "Alleen vinden we niet dat die fase onbeperkt mag blijven duren", aldus nog Danny Van Assche van UNIZO. "Zes maanden lijkt ons een maximum. "Die termijn moet volstaan om jongeren die nog niet meteen naar het duaal leren kunnen klaar te stomen. Als het langer blijft duren, riskeer je dat een bepaald deel van de jongeren in die aanloopfase 'geparkeerd' geraakt. Dit mogen we niet laten gebeuren. Voor jongeren die hun weg niet vinden in het traditioneel secundair onderwijs, het duaal leren of de aanloopfase, moeten we alternatieve trajecten voorzien."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E
filip.horemans@unizo.be