UNIZO verwelkomt voorontwerp van wet die e-commerce voor kmo's eenvoudiger en eerlijker maakt

UNIZO verwelkomt het vandaag door de ministerraad goedgekeurde voorontwerp van wet dat 'verkopen op afstand' - in de praktijk vooral e-commerce - een stuk vereenvoudigt en eerlijker maakt voor onze kmo's. Gezien het nog maar om een voorontwerp gaat, zal het nog wel enige tijd duren vooraleer de impact in de praktijk voelbaar wordt.

Een eerste belangrijk element is de verdere uitrol van de zogenaamde 'one stop shop' waardoor bedrijven die verkopen in het buitenland zich op één plaats in orde kunnen stellen met de verschillende Europese btw-wetgevingen. "Een belangrijke administratieve vereenvoudiging", aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO.

Minstens zo belangrijk is dat de wet komaf maakt met de door UNIZO al meermaals aangeklaagde btw-vrijstelling voor pakjes van minder dan 22 euro die van buiten Europa worden ingevoerd. "Sommige, onder meer Aziatische webshops toonden zich tot nu toe erg creatief in het misbruiken van die vrijstelling. Door bijvoorbeeld goederen met een hogere waarde op te splitsen in afzonderlijke pakjes voor elk een lager bedrag. Of door op de verpakking 'gift' te vermelden, er op rekenend dat de douane ze dan zou negeren", weet Danny Van Assche van UNIZO, "Wat de vaak op zich al oneerlijke concurrentie (minder kwaliteitscontrole, dumpingprijzen...) ten aanzien van onze handelaars nog verscherpte. Het is goed dat het einde van die btw-vrijstelling nu in zicht is."

Tot slot is UNIZO ook tevreden met de in de wet voorziene mede-aansprakelijkheid van autonome verkoopsplatformen voor de correcte inning en betaling van de btw op transacties die via hen lopen. "We hopen nu dat het verdere proces van voorontwerp tot effectieve wet vlot en snel verloopt", besluit Danny Van Assche.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22 37 51 – E filip.horemans@unizo.be