UNIZO verwonderd over timing voorstel verplichting mondmaskers tijdens winkelen

De Nationale Veiligheidsraad zit morgen rond de tafel voor de verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Maar ­diverse experts vragen nu een verstrenging, namelijk het verplicht dragen van een mondmasker tijdens het winkelen. UNIZO is hier voorzichtig over: “Een tweede coronagolf moet ten alle tijden afgewend worden, maar als winkelen onveilig zou geweest zijn, hadden we dit toch al lang gemerkt?”, waarschuwt Danny Van Assche van ondernemersorganisatie UNIZO.

Momenteel is het alleen verplicht een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer. Verschillende virologen zijn voorstander van ook een verplichting in te voeren in winkels. “We zijn verwonderd dat dit voorstel nu naar boven komt, net nu er volop plannen gemaakt worden om de maatregelen systematisch te versoepelen. Onze winkeliers volgen alle voorschriften voor klanten en personeel nauwgezet op, waardoor winkelen in veilige omstandigheden nu al kan.”, stelt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO.

Als er objectieve en wetenschappelijke redenen zijn om deze verplichting te verklaren, dan is UNIZO niet per se tegen, maar waarschuwt wel. Zelfstandige supermarkten en voedingswinkels stonden van in het begin in de corona vuurlinie om klanten te ontvangen en zijn dus relevante ervaringsdeskundigen. Ook andere handelaars hebben ondertussen sinds 11 mei de nodige ervaring opgebouwd.  UNIZO merkte al snel via haar aangesloten sectorfederaties Buurtsuper.be en Mode Unie dat zaakvoerders het moeilijk hebben om klanten op de vingers te tikken als regels niet nageleefd worden. Sommigen werden zelfs beboet. Danny Van Assche: “Indien er objectieve en wetenschappelijke redenen zijn om deze verplichting te ondersteunen, dan zullen de handelaars dit uitvoeren, zoals ze ook alle vorige regels netjes hebben toegepast.  Maar we begrijpen niet dat deze verstrenging er in winkels nu moet komen, terwijl in de rest van de samenleving de regels versoepeld worden. We winkelen al enkele maanden veilig zonder dat dit voor verspreiding van het virus heeft gezorgd”.
 

Info: Ondernemers met vragen naar aanleiding van de coronacrisis vinden heel wat informatie op de UNIZO-infopagina www.unizo.be/corona. Ze kunnen ook de klok rond terecht bij de UNIZO Coronalijn, op het nummer 0800 20 750, via mail ondernemerslijn@unizo.be en via chat (enkel tijdens kantooruren) op www.unizo.be.  

Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder ad interim Chiel Sterckx
0472/41 45 67 – E chiel.sterckx@unizo.be