UNIZO vraagt aanpassing Turteltaks: KMO’s zwaarder belast

De Raad van State gaf negatief advies op de Vlaamse heffing op elektriciteit (de zogenaamde Turteltaks). Naar aanleiding hiervan vraagt UNIZO de minister om de heffing aan te passen zodat ze én voldoet aan de vereisten van de Raad van State én KMO’s minder zwaar belast. “Zoals de heffing er nu uitziet, moeten KMO’s van hier, die zorgen voor 70 procent van onze tewerkstelling, systematisch meer betalen dan multinationals. Ik zie daar geen enkele logica in”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. Multinationals betalen zeer lage bijdragen of heffingen, of ze zijn zelfs volledig vrijgesteld, bijvoorbeeld omdat ze rechtstreeks op het Elia-net zijn aangesloten. UNIZO berekende dat KMO’s in Vlaanderen samen ongeveer evenveel stroom verbruiken als de grote industriële verbruikers. Maar door de nieuwe heffing op elektriciteit betalen ze in verhouding wel 10 keer meer. “De Vlaamse regering wil terecht de historische schuldenberg wegwerken, maar de manier waarop is verkeerd. Wij vragen een nieuwe regeling die kmo-vriendelijker is.”

De ongelijkheid tussen multinationals en eigen KMO’s is trouwens geen alleenstaand geval in Europa. Veel EU-lidstaten bezondigen zich aan dit soort van praktijken. UNIZO dringt er bij de Vlaamse en Belgische overheden op aan om deze problematiek Europees aan te pakken en te zorgen voor eerlijke concurrentie tussen grote en kleine ondernemingen.

Elektriciteitsheffing
Een KMO die 49 Megawatuur per jaar verbruikt betaalt 770 euro heffing, wat neerkomt op 15,5 euro per Megawatuur. Een multinational die er ruim 100 Gigawatuur per jaar doorjaagt, betaalt minstens 100.000 euro heffing, maar omgerekend komt dat neer op maximum 1 euro per Megawatuur. “Makkelijk 15 keer minder dan een KMO, dus”, aldus UNIZO.
Klik hier voor de infofiche: wat betekent de elektriciteitsheffing voor een KMO.

Meer over: Energie, Milieu-energie, Steunmaatregelen