UNIZO waarschuwt - opnieuw - voor malafide praktijken Keyware. Ondanks veroordeling doet betaalterminalleverancier gewoon voort

Intussen al meer dan 150 in totaal. Zoveel klachten over betaalterminalleverancier Keyware liepen er - alweer - binnen bij UNIZO sinds half december vorig jaar.  Nochtans werd Keyware toen veroordeeld door de correctionele rechtbank tot een boete van 720.000 euro en duizenden euro's schadevergoeding aan de gedupeerden (1000 tot 2000 euro per slachtoffer), wegens valsheid in geschrifte, oplichting en inbreuken op het Wetboek van Economisch Recht. Dit na klachten van UNIZO, daarin gesteund door de FOD Economie. Duidelijk niet onder de indruk ging Keyware meteen in beroep, waardoor de strafuitvoering wordt opgeschort, en sindsdien gaat de betaalterminalleverancier gewoon door met haar malafide praktijken.

Veel klachten over Keyware gaan over gebrekkige of onbereikbare klantenservice en geld dat op verkeerde rekeningen wordt gestort. Maar de meeste klachten zijn er over de langdurige contracten. Keyware biedt overeenkomsten van 5 jaar aan, die ondernemers enkel vroegtijdig kunnen stopzetten na het betalen van een forfaitaire verbrekingsvergoeding van 500 euro tot 750 euro (excl. btw) en 75 euro dossierkosten. Levert de ondernemer daarnaast de betaalterminal niet binnen de drie dagen aangetekend bij Keyware in, dan komt daar nog eens een boete van 1.000 euro (excl. btw) bij. Volgens heel wat gedupeerden deinzen de Keyware-vertegenwoordigers er niet voor terug om zich uit te geven voor sectorgenoot Worldline.

Intussen maakt Keyware ook op slinkse wijze gebruik van de nieuwe wet op het betalingsbevel, om vorderingen "waartegen handelaars zich niet onmiddellijk verzetten" meteen via de advocaat van het bedrijf en een deurwaarder te innen. Met die intimiderende aanpak trachten ze ervoor te zorgen dat ontevreden klanten die zich misleid voelen toch nog betalen.

UNIZO sluit verdere gerechtelijke stappen niet uit en adviseert gedupeerden klacht neer te leggen bij de FOD Economie. Handelaars kunnen met hun vragen en problemen aangaande Keyware ook 7/7 terecht bij de UNIZO Ondernemerslijn, 0800 20 750 - ondernemerslijn@unizo.be.

UNIZO Charter Betaalterminalleveranciers
Om handelaars een betrouwbare houvast te geven bij het kiezen van een correcte betaalterminalleverancier, lanceerde UNIZO een aantal jaar geleden het "UNIZO Charter Betaalterminalleveranciers". De leveranciers die het charter ondertekenden, engageren zich tot een correcte service en klantenbenadering, volgens de door UNIZO vooropgestelde criteria.
Alle details over dit charter met de daaraan verbonden engagementen en de ondertekenaars vindt u hier.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
T 02/212.25.77 - M 0478/22.37.51 - E-mail: filip.horemans@unizo.be