UNIZO-Winkelraad over Kamer-resolutie ter ondersteuning van dagbladwinkels: "Stap in de goede richting, maar alle stakeholders moeten nu actief hun verantwoordelijkheid opnemen"

UNIZO-Winkelraad reageert positief op de zopas goedgekeurde resolutie van Kamerlid Griet Smaers (CD&V) ter ondersteuning van de dagbladhandel. Met deze resolutie vraagt de Kamer aan de regering, onder meer,  werk te maken van een 'gelijk speelveld voor iedereen' op vlak van bezorging en verspreiding van kranten en tijdschriften. "Een eis die ook wij, vanuit ons Kenniscentrum voor de Dagbladhandel al meermaals op tafel hebben gelegd", reageert Luc Ardies, directeur UNIZO-Winkelraad. "Nu subsidieert de overheid de aan huis-levering van kranten en tijdschriften, terwijl er geen subsidies gaan naar de dagbladhandelaars, die het vaak erg moeilijk hebben om te overleven. Die oneerlijke concurrentie moet worden weggewerkt."

"Het voortbestaan van economisch gezonde, rendabele dagbladhandels is in ieders belang", benadrukt Luc Ardies, "Ze dragen niet alleen bij tot de verspreiding van een gezonde mix aan media en opinies, ze zorgen ook voor sociale cohesie, als ontmoetingsplaats in wijken en straten. Bovendien zijn ze de broodwinning van heel wat uitbaters, hun medewerkers en hun gezinnen. Daarom vragen we dat niet alleen de overheid, maar ook de Nationale Loterij, haar verantwoordelijkheid opneemt en garant staat voor billijke (betere) marges op de verkoop van loterijproducten in de dagbladhandel. Tenslotte hebben onze dagbladhandelaars de Nationale Loterij over de afgelopen jaren mee groot gemaakt."

Dagbladhandelaars zijn voor hun omzet voornamelijk afhankelijk van de verkoop van pers, tabak en kansspelen. Drie assortimenten waarvan de aan- en verkoopprijzen vastliggen en waarvan de verkoop achteruit gaat. "Zo kan het niet verder", besluit Luc Ardies, "Vanuit ons drie jaar geleden opgericht Kenniscentrum voor de Dagbladhandel zoeken we actief, en in overleg met alle stakeholders, naar manieren om de rendabiliteit van onze dagbladhandels te verbeteren. Maar we kunnen dit niet alleen. Iedereen moet mee zijn verantwoordelijkheid opnemen om er voor te zorgen dat levendige én leefbare dagbladwinkels ons straatbeeld blijven kleuren."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
T 02/212.25.77 - M 0478/22.37.51 - E-mail: filip.horemans@unizo.be